Пенсионните реформи във Франция ще бъдат прилагани постепенно, а обществените тревоги, които доведоха до общонационални демонстрации и стачки, ще бъдат взети под внимание. Това обяви френското правителство, след като днес за четвърти пореден ден част от транспортната система на страната остана парализирана от протестиращите.

В опит да намали напрежението премиерът Едуар Филип обяви, че ще завърши пенсионната реформа, но и ще вземе под внимание притесненията на обществото.

По думите му, ако не се направят сериозни реформи днес, утре някой друг ще го направи, но по много по-брутален начин.Филип обеща да представи подробен план за пенсионната реформа в сряда.

Според заместник-министъра на околната среда Еманюел Уаргон правителството ще прояви гъвкавост и при времевото планиране на реформите, и при прилагането им.

Френската система предвижда ранно пенсиониране на работещите в транспорта, като те могат да се пенсионират близо десетилетие преди други професии.

Синдикатите в държавните железници и обществения транспорт в Париж удължиха стачката си и в неделя.

Френската национална железопътна компания Ес Ен Се Еф (SNCF) отмени повечето влакове за днес..

По данни на Ес Ен Се Еф трябваше да се движи само един високоскоростен влак Те Же Ве (TGV) от шест предварително планирани, както и един от шестте крайградски електрически влака Трансилиен (Transilien) и два от десет регионални влака Те Е Ер (TER). Приблизително същият график е предвиден и за утре.
Освен това бяха отменени три от пет международни влака Евростар (Eurostar) между Париж и Лондон и два от три влака Талис (Thalys), свързващи Франция с Швейцария, Испания, Италия и Германия.

И достъпът до метрото на Париж остана силно ограничен. Парижката автономна транспортна администрация (RATP) информира, че днес и утре са затворени 14 от 16 линии на метрото. Автобусите и трамваите също се движат със закъснения.

Пред седмичника "Журнал дю диманш" премиерът Филип по-рано изрази твърда решителност да завърши планираната пенсионна реформа, а лидерът на Общата конфедерация на труда Филип Мартинез заяви, че ще се бори докато планът не бъде оттеглен. Двамата дадоха интервюта, публикувани днес и цитирани от Ройтерс и ТАСС.

"Твърдо решен съм да доведа докрай тази пенсионна реформа и ще го направя с уважение и отговаряйки на опасенията на хората", каза премиерът пред седмичника

"Ако днес не приемем цялостна, сериозна и прогресивна реформа, то утре някои друг ще го направи, но наистина брутално", коментира Едуар Филип.

Филип Мартинез каза пред същото издание, че неговият синдикат ще продължи протеста, докато правителството не се откаже от плана. "Ще продължим, докато планът не бъде оттеглен", предупреди профсъюзният лидер.

"Нека (Филип) се вслуша в гнева на хората. Нека каже, че само идиотите никога не променят мнението си. Нека се върне в изходна позиция", заявява Мартинез. По думите му "няма нищо добро" в правителствения план за реформа.

Президентът Еманюел Макрон беше избран през 2017 г. с платформа за либерализация на икономиката и реформиране на пенсионната система.Той иска да въведе пенсионна система с равни права за всички и да премахне подсистемите, при които някои работници в железопътния транспорт и други сектори могат да се пенсионират в началото на 50-те си години, с едно десетилетие преди останалите, припомня Ройтерс, съобщава БТА.