"Това, което препоръчваме е да се фокусирате върху това кой избира независимия прокурор и ако възложите тази задача на прокурорската колегия на ВСС, то първо трябва да бъде преразгледана структурата на цялата колегия."

Това коментира в "120 минути" по бТВ Мартин Кайер, един от авторите на становишето на Венецианската комисия. Той е и специален юридически съветник на Министерството на правосъдието на Холандия.

В петък Венецианската комисия, юридическият съветнически панел на Съвета на Европа, обединяващ уважавани световни експерти по конституционно право, отново заговори за нуждата от повече справедливост в българското общество чрез конкретни идеи как главният-прокурор да не е повече безконтролен. За да изпревари събитията, още в началото на седмицата премиерът Борисов анонсира, че ще бъде създадена позиция за специален прокурор, който ще може да разследва главния обвинител. Нещо като "прокурор на прокурора". В събота имаше по въпроса и извънредно заседание на Министерския съвет.

Кой ще е този независим прокурор зависи изключително много от правилата в конкретните законодателни промени, коментира още Кайер.

"Ако това е човек с прокурoрски опит, но току-що пенсиониран, или е такъв, на който му предстои пенсиониране,  би било напълно различна картина от това да се ангажира с тази задача определен действащ прокурор, който работи 23 часа на денонощие по ежедневни случаи под инструкциите на главния прокурор, а по-късно изпълнява и това свое задължение допълнително", допълни той. 

Членът на Венецианската комисия посочи и някои изисквания:

"Нужно да бъде изработена юридическа рамка, чрез която се забранява на главния прокурор да дава инструкции на този човек, докато изпълнява задълженията си по разследването. Това – първо. И второ – разбира се – кой избира независимия прокурор. Ако това - например - е прокурорската колегия на ВСС с настоящата структура, където всички членове са под влиянието на главния прокурор – най-вероятно това не е правилният път напред", отбеляза Мартин Кайер.

Преди всичко, според него, трябва да бъде преразгледана структурата на цялата прокурорска колегия.

"Трябва внимателно да се вгледате в начина на избор на този независим прокурор – кой го избира и дали това е гаранция, че тази фигура няма да може да бъде инструктирана, докато изпълнява задълженията си", допълва той.

Мартин Кайер прави уговорката, че е трудно да се коментира, защото все още липсват развити и детайлни законопредложения.