Финландската социалдемократка Санна Марин е на път да стане най-младият шеф на правителство в света на възраст 34 години, предаде Би Би Си.

Досегашната министърка на транспорта беше избрана от партията си да оглави кабинета, след като министър-председателят Анти Рине подаде оставка през миналата седмица. Очаква се тя да положи клетва тази седмица.

Марин ще води левоцентристко коалиционно правителство, съставено от пет партии.

Рине трябваше да си подаде оставката, след като изгуби доверието на един от коалиционните си партньори, който не беше доволен от реакцията му на стачка в пощите, която се разпространи и в други сектори.

Когато поеме поста си, Марин ще бъде най-младият министър-председател в света. Колегите ѝ, които са в 30-те си години, са Джасинда Ардърн в Нова Зеландия, която е на 39 години, и Олекси Хонарчук в Украйна, който е на 35 години.

"Невидима"

Според финландските медии Марин е отгледана в "семейство на дъгата", т.е. от еднополови партньори. Тя живее в нает апартамент заедно с майка си и партньорката ѝ.

Марин е казала пред финландския уебсайта Menaiset през 2015 г., че като дете се е чувствала „невидима“, защото не е можела да говори открито за семейството си.

Но е добавила, че майка ѝ винаги я е подкрепяла я карала да вярва, че може да направи всичко, което поиска.

Марин е първият член в семейството, който е учил в университет.

Тя бързо се е издигнала в редиците на социалдемократите, оглавила градската администрация в град Тампере на 27-годишна възраст и станала депутатка през 2015 година.

Тя е министър на транспорта и съобщенията от юни и има 22-месечна дъщеря.