Председателят на комитета на КНДР за Азиатско-Тихоокеанския регион Ким Йонг Чол определи президента на САЩ Доналд Тръмп като "кукундрел*", съобщи Централната телеграфна агенция на Корея, цитирана от Асошиейтед прес.

"Тъй като (Тръмп) е такъв небрежен и хаотичен старец, може да настъпи времето, в което вече не можем да не го наречем отново кукундрел", съобщи Ким Йонг Чол. "Тръмп не знае много неща за Северна Корея. Няма какво повече да губим. Въпреки че САЩ може да ни отнемат много, те никога няма да отстранят силното ни чувство за самоуважение, величие и презрение спрямо САЩ от нас."

Той предупреди Щатите, че идва краят на годината и че КНДР представлява сериозна "заплаха за сигурността на Вашингтон".

"Ако САЩ не проявят смелост и мъдрост, с течение на времето Съединените щати ще се сблъскат с тъжната реалност, която представлява нарастваща заплаха за сигурността на Вашингтон - каза председателят на комитета, цитиран от ТАСС.

Идва краят на годината. Въпреки нашето предупреждение на 5 декември неуместните и опасни изявления на американския лидер не спират. Ако той продължава по същия начин, смятам, че отношението на председателя на КНДР Ким Чен Ун спрямо американския президент ще се промени", заяви Ким Йонг Чол.

На 7 декември Тръмп изрази надежда пред журналисти, че КНДР няма да се меси на предстоящите президентски избори в САЩ. На следващия ден той критикува лидера на Северна Корея в профила си в туитър.

 

 

"Ким Чен Ун е твърде умен и има твърде много какво да загуби, всъщност всичко, ако действа по враждебен начин. Той подписа споразумението за ядрено разоръжаване с мен в Сингапур. Той не иска да разруши специалните си отношения с президента на САЩ или да се меси в американските президентски избори през ноември.

Северна Корея под лидерството на Ким Чен Ун разполага с невероятен икономически потенциал, но трябва да се денуклеаризира, както обеща. НАТО, Китай, Русия, Япония и целият свят са обединени по този въпрос!"

По-рано Пхенян обеща, че ще изпрати на Вашингтон "коледен подарък", като съдържанието му зависи от готовността на САЩ да оттегли санкциите си спрямо КНДР в рамките на 2019 г. През септември Тръмп заяви, че планира да се види с Ким Чен Ун в края на тази година. 

Първата среща между двете страни бе в Сингапур през юни 2018 г., а втората - в Ханой през февруари 2019 г. След това отношенията между Вашингтон и Пхенян се влошиха, въпреки че двамата лидери се срещнаха на границата между Северна и Южна Корея на 30 юни 2019 г.

 
---
 
*кукундрел - възрастен, "изкуфял" човек.