Сивият сектор в България генерира около 23 млрд. лева оборот, което е почти 21% от цялата икономика на страната. Това показват данни на КНСБ. Те бяха оповестени на заключителния форум на проекта "Активно гражданско участие за превенция и ограничаване на недекларираната заетост в България".

Най-сериозен проблем според синдикалистите е масовото осигуряване на минимална работна заплата. Секторите с най-висок процент на сива икономика са строителството и автосервизите.

Финансовият министър Владислав Горанов посочи, че от лятото на 2018 г. правителството работи по проект на наредба, която ще позволи пълно обхващане на оборотите във всички сфери на икономиката. Той коментира, че трябва да има по-голямо гражданско съзнание и нетърпимост към подобно поведение.

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева добави, че в България делът на лицата с недекларирана заетост е 15.9 процента на фона на 16 на сто средно за Европа. По думите й една от причините е липсата на данъчен морал.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров смята, че сивата икономика води до изкривявания в икономическия, социалния и обществено-политическия живот и убива лоялната конкуренция.

През лятото съставният индекс "Икономика на светло", чрез който Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) измерва светлата част на българската икономика, се е повишил с 4.55 пункта и е достигнал рекордно ниво от 79.10 пункта. От организацията посочиха, че икономиката би изсветлявала още по-бързо, ако минималната работна заплата (МРЗ) не се повишаваше административно.