Без никакви изненади главният прокурор Сотир Цацаров бе избран днес от парламента за новия председател на антикорупционната комисия. "За" гласуваха 165 депутати, 30 бяха против (БСП), а трима се въздържаха.

От тези, които подкрепиха Цацаров, 86 бяха от ГЕРБ, 18 от ДПС, 19 от "Обединени патриоти" и петима независими. От "Воля" получиха раздвоение на личността, защото гласуваха "за" собствения си кандидат Симеон Найденов при гласуването за него, а после десетимата подкрепиха и Цацаров. БСП пък се разцепи. Въпреки заявката на лидерката Корнелия Нинова, че парламентарната група няма да подкрепи нито един от двамата кандидати, 27 червени депутати гласуваха "за" Цацаров, а 30 против него. Трима се въздържаха.

"За" кандидатa на партията на Веселин Марешки Найденов гласуваха 12 народни представители, "против" бяха 42-ма, а въздържалите се - 136.

Какво следва

Веднага след гласуването Цацаров обяви, че още днес ще депозира искане за освобождаването си като главен прокурор пред Висшия съдебен съвет, който трябва да гласува с поне 17 гласа "за". Това трябва да направи Пленумът на ВСС, а после и президентът Румен Радев да подпише указ за освобождаването.

"В момента, в който е налице указ на президента, с който съм освободен, няма каквато и да е пречка г-н Гешев да встъпи", посочи Цацаров по адрес на наследника си Иван Гешев.

Така на практика обвинител номер едно ще освободи предсрочно поста си. Мандатът му изтича през януари догодина.

Дебатите около този предизвестен избор обаче бяха далече от експертното ниво, което би трябвало да е налице, що се касае до проблемите на България с корупцията. Те се въртяха около любимата на управляващите тема - председателя на ВКС Лозан Панов, разбира се - Джордж Сорос; бяха намесени и пенсиите и партийните субсидии. Както и... чистотата в тоалетните и произтичащите от липсата й хлебарки. 

Тестът на Роршах

От левицата бяха готови на дебати – за същността на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, каквото е пълното наименование на органа. Членът на правната комисия в парламента Крум Зарков припомни старите искания на БСП още от гласуването на специализирания закон за КПКОНПИ: да има участие на президента в назначаването на председателя, както и комисията да има оперативни правомощия – а не да е механичен сбор от стари органи като БОРКОР, КПУКИ и пр. И сравни сегашната ситуация с „теста на Роршах“*. След което даде заявка, че „БСП няма да подкрепи и двете кандидатури“. Което по-късно, както стана ясно, не се случи.

„Резултатите от тази трескава активност покрай КПКОНПИ засега се измерват предимно със скандали. Нищо няма да се промени и след днес“, обобщи депутатът от левицата.

Христиан Митев ("Обединени патриоти") реши да подкрепи предложената от самия Цацаров идея по време на изслушването му в ресорната парламентарна комисия парламентът да има касателство и към назначаването на членовете на КПКОНПИ, които сега се предлагат еднолично от председателя.

И с това експертните дебати се изчерпват, давайки път на емоциите. И въображението.

„Аз не съм юрист, ще бъда много кратък. Трябва да ви уведомя, а аз съм бил 8 години министър, че никога не сме работили толкова добре като партньори с българската прокуратура. Докато той беше главен прокурор, той демонстрира надпартийност и вдигна много високо летвата на българската порокуратура. Желанието му е да направи тази комисия надпартийна комисия и да върне авторитета й“, похвали Цацаров Вежди Рашидов (ГЕРБ).

Като „брилянтен юрист, голям интелект и ерудит“ пък определи ген. Симеон Симеонов (ДПС) главния прокурор.

За тоалетните и хлебарките

На трибуната излезе Георги Марков (ГЕРБ), за да обяви:

„Прави сте, че има проблеми в правозащитната система у нас. Тя ври от скандали! Ужасяващо е! И никой не е мислил във Великото народно събрание, че 30 години по-късно, когато свалихме член 1, ще го докараме дотук заседание на ВСС 10 часа да се предава на живо по телевизията – настървени, мразещи се съдии и прокурори да се нападат.“

Очевидно визира заседанието на ВСС, на което бе избран Гешев. После Марков си дойде на думата – Лозан Панов, коментирайки призива на председателя на ВКС отпреди седмица да се разследват премиерът Бойко Борисов и Цацаров за търговия с влияние в съдебната система заради изказванията им къде се назначават т.нар. трима големи. Тогава Панов направи аналог със скандала "двете каки", определяйки казуса като "двете батки".

„Как така ще си позволява председател на ВКС да казва, че се разследва премиер! Кой си ти бе, господинчо? Как е възможно Хелзинският комитет на Сорос да награждава съдии! (Калин Калпакчиев, б.р.) Да гледа чистотата в тоалетните и хлебарките в тоалетните!“, заяви Марков.

А темата „Панов“ доразви и Павел Шопов (независим/"Атака"):

„Във ВКС има един председател, който се опитва да създаде определено впечатление за съда.“

После и самият Цацаров излезе с коментар по адрес на председателя на ВКС.

„Ясно се разбра, че говори за премиера и главния прокурор. Как така той ще нарече премиер "две батки" и от това ще се почувства по-велик, по-силен, по-голям мъж в собствените си очи и в тези на ония, които го харесват...“, посочи той и допълни, че всеки трябвало да се чувства щастлив в живота, както намери за добре.

Орелът не лови мухи

Думата на трибуната взе и лидерът на БСП Корнелия Нинова, за да обяви отново, че левицата няма да подкрепи нито Цацаров, нито Найденов.

"Преди две години беше създадена КПОНПИ. Ако днес попитаме някого извън тази зала с какво свързва КПКОНПИ, сигурна съм, че ще кажат – с незаконно придобитата тераса на Пламен Георгиев. И какво последва от това: за награда лично премиерът го направи консул в Испания. Това прилича ли ви на борба с корупцията. Не. Това прилича на стимулиране, покриване и награждаване.

Г-н Цацаров, тази комисия не е заспала, тя е мъртвородена. Тя не се занимава с разследване на корупцията, а с административни процеси и оттам всичко отива в прокуратурата“, мотивира се Нинова.

А бившият пловдивски кмет Славчо Атанасов се обърна към Цацаров така, сякаш в качеството му на главен прокурор не е можело да бъде сезиран, с искането да разследва в града под тепетата „по-едрите играчи, които строят цели квартали, а не тераси, не барбекюта“. Защото, както казвали римляните: „орелът не лови мухи“.

Насред дебатите „Воля“ и БСП пък решиха да се скарат за гласуването на бюджет 2020, който мина миналия четвъртък. Кой предложил скок на минималната пенсия до 300 лева, но не бил в залата, за да подкрепи собствения си текст, и кой влязъл в сговори, за да се увеличи субсидията на партиите от 1 лев на действителен глас на 8 лева.

И така в "шеги и закачки" Цацаров стана председател на КПКОНПИ. Той ще трябва да довърши мандата на Пламен Георгиев, напуснал покрай "Апартаментгейт", понастоящем консул във Валенсия. От него остават около 4 години.

Още неназначен за председател на антикорупционната комисия, за Цацаров вече се заговори, че няма да довърши и този мандат. Защото амбицията му била да седне на председателското място във ВКС, което Лозан Панов трябва да освободи през 2022 г. Самият Цацаров иначе енергично многократно е отричал подобна опция.

---

* Тестът на Роршах е метод за психологическо оценяване, в което възприятието на субекта за мастилени петна е записвано и после се анализира посредством и в зависимост от интуитивните прозрения на психолога, сбор от научноустановени алгоритми или и двете.

Някои психолози използват този тест, за да се опитат да проучат личностните характеристики и емоционалното функциониране на пациентите си. Употребява се за диагностициране на разстройствата на несъзнателните мисли и различаването на психотичното от непсихотичното мислене в случаи, в които пациентът не е склонен да показва открито психотично мислене. Името на теста идва от неговия създател — швейцарския психолог Херман Роршах.