80-годишнината от смъртта на Владо Черноземски стана повод за напрежение между френското посолство и ВМРО. Воеводите публикуваха некролог в пресата, за да почетат Черноземски, който е загинал на 9 октомври 1934 г., малко след като е извършил атентат срещу сръбския крал Александър Караджорджевич в Марсилия.

Възпоминанието на ВМРО стана повод за френския посланик Ксавие Лапер дьо Кабан да напише писмо до лидера на партията Красимир Каракачанов. В писмото се изтъква, че по време на атенатата е загинал тогавашният външен министър на Франция Луи Барту и много други лица "чиято единствена вина е била че са отишли да присъстват на преминаването на кралския кортеж по улиците на града им". Посланикът пита Каракачанов за позицията му по този въпрос, като изтъква, че не иска нито да осъжда, нито да героизира миналото.

"Когато има невинни пострадали не можем да бъдем щастливи", коментира самият Каракачанов пред Клуб Z. Той обаче изтъкна, че според историческите факти невинните пострадали се дължат на безразборната стрелба, открита от френската полиция. Барту бил ранен в ръката и е загубил живота си само защото не са му оказали своевременно медицинска помощ. Министърът тръгнал пеша към болницата, но загубил прекалено много кръв, защото страдал от хемофилия.

Каракачанов изтъкна, че Черноземски се е борил за правата на поробеното българско население в Македония. Той заяви, че режимът на крал Александър е бил терористичен, а самият крал е бил тиранин, което се признава и от френски автори, които са писали по темата. "Френските революционери също са отрязали главата на своя крал, защото е бил тиранин", припомни Каракачанов.