Американският президент Доналд Тръмп се срещна снощи с руския министър на външните работи Сергей Лавров в Белия дом, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС.
Държавният глава е предупредил Русия да не се намесва в изборите в САЩ, допълва Ройтерс, позовавайки се на Белия дом.

Тръмп също така е призовал Москва да разреши конфликта си с Украйна и е подчертал подкрепата си за световен контрол над въоръженията, което включва не само Русия, но и Китай.

Посещението на Лавров във Вашингтон, първото от 2017 година, бе затъмнено от повдигането на обвинения, свързани с Украйна, срещу Тръмп от демократите в Камарата на представителите за злоупотреба с власт и възпрепятстване на разследване на Конгреса.

Американският президент е потърсил подкрепа за усилията на Вашингтон да попречи на Иран да разработи ядрено оръжие и за денуклеаризация на Корейския полуостров. Тръмп е изразил надежда, че подобряването на двустранните отношения с Русия ще позволи да бъде активизирана взаимната търговия.

Лавров посочи, че с американския президент са обсъдили стратегическата стабилност, сигурността, положението в сферата на контрола над въоръженията и неразпространението им.

Тръмп е получил покана от руския президент Владимир Путин да посети тържествата в Москва по случай 75-ата годишнина от победата над хитлеристка Германия на 9 май догодина и сега обмисля предложението, допълни руският министър.

Лавров отбеляза, че са били обсъдени и мерки за недопускане на криза в района на Персийския залив.

Вашингтон е заинтересован от предложението на Путин за създаване на руско-американски консултативен делови съвет, каза той.

Министърът обаче подчерта, че санкциите срещу газопроводните проекти "Северен поток-2" и "Турски поток", заложени в новия военен бюджет на САЩ, няма да попречат на изпълнението на проектите.
По-рано през деня Лавров се срещна с държавния секретар Майк Помпео.

САЩ възнамеряват да задълбочат сътрудничеството си с Русия в борбата с тероризма и наркотрафика, заяви Помпео на съвместна пресконференция с Лавров, предаде ТАСС.

"Обсъдихме темата за борбата с тероризма и търговията на наркотици. Специалните служби на двете ни страни поддържат редовно сътрудничество в тези области. Ще продължим да го правим. Смятаме да направим това сътрудничество още по-качествено и по-добро", каза Помпео.

Русия и САЩ са готови да водят диалог за нормализиране на отношенията, заяви Сергей Лавров.

"Ситуация, в която се натрупват разногласия между двете най-големи ядрени държави не е приемлива. Това не е от полза нито за нашите страни, нито за международната общност, то създава допълнително напрежение на международната сцена и в света като цяло. Затова ще продължим диалога. И в двете страни има такава готовност и заедно ще търсим възможности за нормализиране на двустранните отношения", каза Лавров.

Той добави, че би било наивно да се допуска, че незабавно ще се постигне взаимно разбирателство по ключови въпроси и че никога няма да има 100-процентово съвпадане на позициите.

САЩ и Русия са готови да окажат съдействие на Северна Корея за постигане на пълната й денуклеаризация, заяви Помпейо.

"И аз, и външният министър Лавров сме изпълнени с решимост да помогнем на Северна Корея да постигне пълна денуклеаризация", каза Помпео и добави, че САЩ разчитат Русия да спазва изцяло санкциите на ООН срещу КНДР.

Помпейо заяви още, че администрацията на Тръмп силно се надява, че Северна корея ще продължи да изпълнява ангажиментите си да работи за денуклеаризация и няма да провежда повече изпитания на ракети с голям обсег, предаде Ройтерс.

Лавров заяви, че Русия е готова да направи публично достояние водени със САЩ поверителни комуникации от периода 2016-2017 г., които според него ще опровергаят всякакви твърдения, че Москва се е месила в политиката на САЩ.

"Предложихме на колегите си да се съгласят да публикуваме тези комуникации по поверителни канали в периода между октомври 2016 и ноември 2017 г., за да може нещата да станат напълно ясни за много хора. За жалост тази администрация отказва това", каза Лавров.

Съединените щати се надяват на нарастване на двустранния стокообмен с Русия, въпреки санкциите, заяви Помпео, цитиран от ТАСС.

БТА