Американското списание "Тайм" обяви днес младата шведска екоактивистка Грета Тунберг за "личност на годината". В същото време десният бразилски президент Жаир Болсонаро я нарече публично "пикла" заради критики, които тя отправи към него.

Авторитетното издание сложи на корицата си снимка на Тунберг, придружена от надписа "Властта на младостта", предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Няма конкретни критерии за обявяването на това звание. Смята се, че то се дава на човек, който през изминалата година е имал най-голямо обществено влияние, било то положително или отрицателно, отбелязва ТАСС.

Шестнайсетгодишната Тунберг се превърна в източник на вдъхновение в световната борба срещу глобалното затопляне, привличайки милиони хора в подкрепа на тази кауза. Тя беше сред номинираните за Нобелова награда за мир, но не я получи, припомня АФП.

Болсонаро я нарече с обидния епитет, след като тя осъди насилието срещу загинали коренни жители на Амазония.

"Грета каза, че индианците са умрели, защото са защитавали Амазонка. Удивително е, че пресата дава място на този вид пикли", каза Болсонаро пред репортери в Бразилия, цитиран от Си Ен Ен.

Коментарите му идват, след като в неделя Тунберг пусна в туитър видео с текст:

"Буквално убиват коренното население заради опита му да защити гората от незаконно обезлесяване. Отново и отново. Срамно е, че светът мълчи за това."

 

 

Тя имаше предвид гибелта на двама души от коренно племе, които са били застреляни в събота според съобщение на Ройтерс.

Въппросното племе, което се бори за защита на тропическите гори, е застрашено от дърводобива. Експерти твърдят, че компаниите в този бизнес се възползват от намаления надзор върху използването на горите.

Шестнадесетгодишната Тунберг сега е в Мадрид за среща на върха за климата. Очаква се в нея да вземат участие 25 000 души от 200 държави. Тя каза на форума, че страните трябва да прилагат драстични съкращения на емисии, вместо да намират вратички, за да не предприемат реални действия.