Между 10 хил. лв/ и 500 хил. лв. глоба може да получи "Лукойл Нефтохим Бургас" АД заради миризмата на нефтопродукти, усетена вчера от жителите на Бургас. Това съобщи директорът на местната Регионалната инспекция за околната среда и водите (РИОСВ) инж. Тонка Атанасова, цитирана БТА. Тя добави, че са получени около 30 сигнала от граждани за проблема.

По думите на инж. Атанасова започналата административнонаказателна процедура срещу "Лукойл Нефтохим Бургас" АД е заради нарушаване на издаденото комплексно разрешително.

При извършените снощи замервания не са установени никакви промени в параметрите на работата на инсталациите и е нямало превишение на нито един от 28-те следени показателя за качество на атмосферния въздух. Усещала се обаче миризма на тежки въглеводороди и бензин, което представлява и нарушение на комплексното разрешително.

От местната инспекция по околна среда казаха още, че "Лукойл Нефтохим Бургас" АД е спрял дейностите с риск от предизвикване на емисии. Бил е засилен и контролът върху работните параметри на инсталациите.