Доналд Тръмп днес стана поредният световен лидер, който невъздържано изля гнева си върху младата шведска екоактивистка Грета Тунберг. Според Асошиейтед прес президентът на САЩ е реагирал на определянето ѝ за личност на изтичащата година от сп. "Тайм". 

"Толкова нелепа. Грета трябва да работи над проблема си с Овладяването на Гнева, после да отиде на хубав старомоден филм с приятел! Успокой се, Грета, Успокой се!", написа Тръмп с характерния за него правопис в Twitter.

 

 

Тръмп е вторият световен лидер, когото шведската тийнейджърка изважда от търпение.

Вчера консервативният бразилски президент Жаир Болсонаро я нарече "пикла".

Тунберг (16 г.) реагира на нападките като под името в профила си в Twitter написа вчера "пикла". Днес тя промени текста на "тийнейджърка, работеща над своя проблем с овладяването на гнева. Понастоящем се успокоява и гледа хубав старомоден филм с приятел".

Тя се превърна в символ на растящото движение на млади активисти за климата, след като водеше седмични училищни стачки в нейната страна, които вдъхновиха подобни действия в около 100 града по света. Тя увлече огромни тълпи с огнените си изяви на протести и конференции през последната година и половина, отбелязва АП.

Тя говори открито за това, че е диагностицирана със синдрома на Аспергер, нарушение на аутистичния спектър, свързано с висок интелект и нарушени социални умения.

"Имам Аспергер и това означава, че понякога съм малко по-различна от нормата", написа тя в Twitter тази година, припопня АП. „И - предвид обстоятелствата - да бъдеш различен е суперсила.“

Това не е първият път, в който Тръмп се оплаква, че не е признат за влиянието си, посочва агенцията.

През 2015 г. той нападна германската канцлерка Ангела Меркел, че "съсипва Германия", след като тя бе обявена за личност на годината, а той беше посочен като подгласник.