Една от най-големите и известни кражби в света на изкуството беше случайно разплетена от градинар в Италия, пишат световни медии, цитирани от бТВ.

Служителят открил смятаната за открадната картина „Портрет на една дама“ на виенския художник Густав Климт (1862-1918) съвсем случайно, почиствайки бръшлян. Картината „Портрет на една дама“ била открадната преди почти 23 години от галерията за модерно изкуство в Пиаченца, Италия. Тя трябвало да бъде изложена на специална изложба, посветена на Густав Климт, на 22 февруари 1997 г.

След кражбата полицията открива единствено дървената рамка на картината, захвърлена на покрива на галерията. От шедьовъра, оценен на 60 млн. евро, нямало и следа.

Един от най-известните обири в света на изкуството обаче е разплетен от най-неочаквания човек – градинаря на галерията в Пиаченца. Преди дни той почиствал бръшляна в двора на галерията, като на една от стените открил метална врата, дълбоко скрита под растенията. След като отворил вратата, открил вътре черен найлонов плик за боклук, а в него – картината „Портрет на една дама“ на Густав Климт.

В момента автентичността на платното все още се проверява от специалисти, но шефът на галерията Масимо Ферари е категоричен, че това е оригиналът на виенския художник.

Полицията от своя страна разследва необичайната ситуация. Разследващите предполагат, че крадците оставили откраднатото платно в тайното скривалище на галерията, за да се върнат по-късно да го вземат.

„Портрет на една дама“ е нарисувана през 1916-1917 г. от Густав Климт в края на неговия живот. Климт е част от радикална група художници, наречени „Сецесион“ – артисти, които се противопоставяли на системата на салона. Това, което прави „Портрет на една дама“ изключително ценна, е, че тя е нарисувана върху друга творба на Густав Климт – „Портрет на млада дама“. Откритието било направено от студент по изкуства едва10 месеца преди картината да изчезне.