Не мога да коментирам документ, който не съм виждала.

Нека специализираните органи проследят целя процес и ако има пропуск или грешка - да го установят. 

Това заяви в кулоарите на Народното събрание министърката на регионалното развитие Петя Аврамова, след като стана ясно, че според постановление на Районната прокуратура в Перник, свързано с воднага криза и язовир "Студена", "с бездействията си министрите на МОСВ и министъра на МРРБ не са положили достатъчно грижи за стопанисването на имуществото, в резултат на които са последвали щети, а и вреди за човешкото здраве". Казусът е прехвърлен по компетентност на Специализираната прокуратура, която трябва да устаноми има ли дръжностни престъпления по чл. 219 от Наказателния кодекс.

Аврамова обясни какви са правомощията на МРРБ като принципал на ВиК-дружествата и от думите й се разбра, че ако има някакъв пропуск и грешка, то е в забавеното обявяване на воден режим, след като е било ясно, че водата в язовир "Студена" я няма.

“МРРБ, като принципал на ВиК дружествата има ангажимент за изграждането и поддръжката на ВиК инфраструктурата, която е държавна и общинска собственост. ВиК дружествата управляват тази собственост с договор, който имат с ВиК асоциациите. Така че, ако имаме ангажимент, той е по поддръжка, ремонт, изграждане и рехабилитация на инфраструктурата”, зояви министърката. 

 “Ако има грешка в управлението на ВиК дружеството, чиито принципал е министестерството, респективно министъра, то аз бих я отчела като забавяне на процеса за въвеждане на воден режим и стопиране на водата към промишлеността за да се съхрани водния ресурс по-дълго”, добави тя.

Тук последна уточнението, че според Наредба 4 при въвеждане на воден режим ВиК дружеството няма задължение да уведомява министерството, а само представителите на местната администрация - тоест кмета на града и областния управител. В случая това са били бившата кметица Вяра Церовска и вече бивщата областна управителка Ирена Соколова (и двете от ГЕРБ - б.р.)

Макар и индиректно, тя прехвърли някои от темите по проверката и към правомощия на екоминистерството - като режима на стопанисване на язовира, черпените количества, разрешителните за водочерпене. 

От МОСВ и министър Нено Димов все още няма реакция на постановлението на пернишката прокуратура.