От няколко дни насам ме сърбят ръцете да напиша ред-два-три за случващото се по коридорите и зад стените на спортния отдел на Нова тв. Факт е, че минаха почти три години, откакто не работя там, така че може би не е редно точно аз да давам мнение. Но си го позволявам, защото в последната седмица нееднократно се припомняше Домусчиевият гняв във връзка с "непатриотичния" ми коментар на "Партизан" – "Лудогорец" от лятото на 2014 година.

Тъжното е, че споменатите препратки бяха заради решението на Илиян Енев да напусне Нова. Поредният, който има смелост да отстоява мнението си и да се старае да бъде максимално обективен и подготвен, да дава добавена стойност на спортната журналистика и да е честен в отношенията си с всички, направи крачка в правилната посока. Защото да си част от общия кюп на свиване в ъгъла е всичко друго, но не и достойно. И единствената алтернатива е да се насочиш към изхода на въпросната телевизия с гордо вдигната глава.

Няма да изброявам всички, минали по този път, който пое и Илиян. Общото е, че тогава, когато имаха или са имали нужда от подкрепа от прекия си ръководител, не са я получили. И истината е, че ако те бъдат събрани в един екип, няма да имат равни като спортен отдел на територията на България.

Тъжно е, че за пет години, от онова лято на 2014-а, нищо не се е променило към добро. Тогава аз също трябваше да коментирам мач между "Лудогорец" и ЦСКА, но тихомълком бях отстранен, "за да не се създава излишно напрежение".

Ясно е, че сега влиянието на олигарха е много по-зловещо. Ще става и по-зле. Това обаче, което ми е наистина странно, е как може персонаж като Домусчиев, който е болезнено амбициозен и винаги иска да е номер едно, да се задоволява с посредствеността, която все по-стабилно измества качеството от спортния екип на Нова?

И нима не беше той човекът, който, извинявайки се за определението "олигофрен", не каза, че клубът му се нуждае от критика, за да се развива?

Е, развиха се. Да им е честито. Отърваха се от поредния неудобен и доблестен човек.

*Коментарът на Димитър Тренев е публикуван в профила му във фейсбук. Препубликуваме го с негово разрешение и с малки съкращения. Заглавието и подзаглавието са на редакцията.

**Преди дни стана ясно, че Илиян Енев, едно от лицата на спорта в каналите на Нова, вече не е част от медията. Открито се говори и пише, че причина за това е негов коментар по време на мача "Лудогорец" - "Локомотив" (Пловдив) - че е имало дузпа за гостите, а такава не е била отсъдена. Официално става въпрос за взаимно съгласие.

***Преди повече от пет години Кирил Домусчиев се оплаква от "липса на патриотизъм" при коментара на мача "Партизан" - "Лудогорец" в Шампионската лига. Тогава той още не беше собственик на Нова (мачът се излъчваше по "Диема Спорт"). А коментаторът Димитър Тренев отдавна не е част от "Нова броудкастинг груп". След това Домусчиев нарече Димитър Тасев от бТВ "олигофрен", задето видя празни места на двубой, ознаменувал откриването на трибуна на стадиона на "Лудогорец".