Необичайна покана получиха днес журналистите. Тя е от екипа на новия кмет на столичния район "Младост" и е за... премахване на ограда, която инвеститор е поставил около парцела си, в което премахване той лично ще участва.

Писмото е подписано от арх. Стефан Стефанов, кмет на район "Младост". Стефанов спечели поста като независим кандидат, подкрепен от БСП на местния вот преди месец.

"Каня ви на една нестандартна инициатива в "Младост" - пише той. - Заповядайте заедно - граждани, медии и аз, като кмет на района - да поставим началото на премахването на оградата от междублоковото пространство при блокове 75, 76, 78 и 79А в "Младост 1."

И разказва, че преди около два месеца инвеститор е оградил въпросния имот, за който има документи за собственост и инвестиционно намерение да реализира частна детска градина. Тогава той, в качеството си на кандидат за кмет на района, известен с гражданските брожения срещу застрояването на междублоковите пространства (и с бившата си кметица Десислава Иванчева), поел ангажимент да работи за "преместването на този и други конфликтни терени на по-подходящи места".

Отстраняването на тази ограда е належащо, тъй като живеещите наоколо трябва да заобикалят продължително, за да стигнат до домовете си.

По думите на Стефанов в момента водел преговори с кмета на голямата община Йорданка Фандъкова за преместването на имота. Както и на други такива. А докато това се случи, "за да тушираме напрежението между граждани, инвеститор и община", предложил на собствениците на имота да се предприеме незабавното премахване на оградата от междублоковото пространство около блоковете 75, 76, 78 и 79А. 

Стигнало се до консенсус с инвеститорите и така днес предстои акция по премахването на оградата.

"В името на обществения интерес и ви каня да отбележим заедно малката си победа, като лично започнем да махаме оградата, а служители на фирмата инвеститор ще довършат тази дейност", призовава Стефанов.

През август Фандъкова обяви, че след дълги протести срещу застрояването на градинки в междублоковите пространства от Столичната община са успели уредят "заменки" със собствениците на спорни терени. Продължават реговорите и по други казуси. Става въпрос за "взаимно даряване", тъй като т.нар. заменки са забранени.

Тогава ставаше въпрос за имоти до бл. 61 и 68 в озеленяването към бул. "Андрей Ляпчев"; пред бл. 320 на ул. "Атанас Москов" и ул. "Свето Преображение" и до бл. 401 и бл. 409 на ул. "Филип Аврамов". Продължават разговорите за разрешаване на още два казуса - до бл. 19 и бл. 70 в "Младост 1", обяви тогава Фандъкова.