Чешкият треньор Павел Върба поема "Лудогорец" след 1 януари 2020 г., официално обяви сайтът на "орлите". Новината за привличането на Върба беше оповестена още в петък от медии в родината му.

56-годишният специалист, който до вчера водеше "Виктория" (Пилзен), пристига в България с двама свои сънародници - Зденек Бечка (помощник-треньор) и Мартин Тичачек (също асистент, треньор на вратарите).

Върба ще бъде представен пред медиите в България в първите дни на януари 2020 г. на пресконференция в София. Досегашният наставник Станислав Генчев ще работи в щаба на именития чех като помощник.

"Преговорите с Павел Върба приключиха в кратък срок, но до неговото назначаване се стигна след предварително зададени критерии от ръководството на ПФК „Лудогорец“, на които чешкият специалист отговаря на 100%. Той парафира договорът си за 2.5 г.", пише официалният сайт на клуба от Разград.

Павел Върба има богата треньорска кариера, белязана от серия успехи основно с "Виктория". Той е четирикратен шампион на Чехия и носител на купата на страната с тима от Пилзен. С "Виктория" стига три пъти до групите на Шампионската лига, като и в трите случая продължава в Лига Европа като трети. Има и титла на Словакия с отбора на "Жилина". Работил е и в руския "Анжи".

Бил е начело на националния отбор на Чехия, който класира и води на Европейското първенство във Франция през 2016 г.  Върба е избиран осем пъти за треньор №1 на Чехия.

В неделя треньорът за последен път води "Виктория" в домакинския мач срещу "Теплице", след което бе изпратен от феновете на домакините емоционално.