Парламентът се опита днес да разбере повече подробности относно контрола при вноса на отпадъци с неясен произход от чужди държави. Но не му се получи. Поводът - заловената в Италия пратка от над 800 тона пластмасови отпадъци, която според местните медии е била предназначена за България. 

Извънредно в пленарното заседание бе включена точка, по предложение на левицата, според която министърът на околната среда и водите Нено Димов трябваше да отговаря на следните въпроси:

1.Чужда държава, от чиято територия тръгва или преминава транспортирането на стотици тонове неясен отпадък с крайна точка България, не успява да спре трафика им. Кой поема гаранцията, че българските власти ще успеят да го сторят? Задържаните към момента в Италия вагони с почти 900 тона неясен отпадък първата пратка за България ли са?

2. Какви са аргументите на МОСВ да отказва достъп до обществена информация за фирмите-вносителки на отпадъци в България за 2017 и 2018 г.? Каква е реакцията на министъра, че български съд защити обществения интерес от министерството на екологията?

3. Поема ли МОСВ отговорност за умишлено пропуснатия контрол върху опита да се горят отпадъци в български ТЕЦ (Брикел), без да е извършена ОВОС, но с корупционния елемент в съгласието на РИОСВ – Стара Загора, за "експериментално" горене? Известни ли са други подобни случаи?

В отговор Нено Димов заяви, че... представляваното от него министерство няма информация. Това министърът повтаря от седмица. Италианските власти не били уведомили българските. Стана ясно още, че екоминистерството контролирало "по документи".

"В МОСВ не е постъпвало заявление за съгласие за превоз на отпадък с жп транспорт от Италия за България. Нямаме информация дали е предназначен за България. Италия не ни е уведомила нищо", посочи Димов.

И допълни:

"Според регламент на Европейската общност от 2006 г. превозите на отпадъци могат да бъдат обект на процедура по предварителна писмена нотификация и съгласие.  На този етап контролът е предварителен и по документи. Стриктно се следи да не се превишават годишно позволеният капацитет на получаващите отпадък инсталации съгласно разрешителните документи по Закона за управление на отпадъците или комплексното разрешително. Предмет на общи информационни изисквания от така наречения зелен списък не подлежат на разрешителен режим от страна на МОСВ."

Кой носи отговорност

След което изброи кои институции трябва да осъществяват реален контрол: регионалните инспекторати по околната среда (РИОСВ) (чрез директорите си), Главна дирекция" Гранична полиция", "Пътна полиция", длъжностни лица на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", Изпълнителна агенция "Железопътна администрация" и Изпълнителна агенция "Морска администрация". В случай на съмнение за класификацията на вида отпадък лицата, участващи в контролната проверка, незабавно трябвало да уведомяват директора на РИОСВ.

Димов подчерта, че "с цел превенция" още това лято министерството е сезирало гореизброените държавни органи "за повишено внимание и бдителност при превоза на отпадъците". По отношение на това, че съдът задължи ведомството му да даде отказана преди това информация по закона за достъп на в. "Капитал" относно фирмите, които внасят отпадъци у нас, Димов посочи, че изискваната информация е за смет, която не подлежала на процедура по нотификация. Вносителките просто пращали годишна справка - декларация в МОСВ.

Ще горим с видеонаблюдение

Отговорите на Нено Димов бяха приветствани от ГЕРБ - в лицето на председателката на ресорната комисия в парламента Ивелина Василева, която благодари на министъра за засиления контрол от лятото и доразви тезата с т.нар. инсинератори (какъвто предстои да бъде изграден и в София) за горене на отпадъци, които не подлежат на оползотворяване. Това щяло да става с най-нови технологии, почистващи инсталации, видеонаблюдение за "строг контрол" какво се гори. И заяви, че "икономическият интерес не трябва да надделява над обществения". 

Това сериозно ли?!

"Излизате и благодарите за отговорите?! Това сериозно ли го правите?!", възмути се след всичко това лидерът на БСП Корнелия Нинова. 

И изброи какви, според нея отговори е получил парламентът от Нено Димов: "МОСВ не е давало разрешение и италианските власти не са ни питали".

"Г-н министър, вие не попитахте ли италианската страна, след като прочетохте тази тревожна информация - вярно ли е, че това количество е предназначено за България. Кой от италианска страна стои зад това? Кой от българска чака този боклук и какво можете да направите службите на двете държави, за да пресечете този канал за зариване на България с нерегламентираните боклуци на Италия. Не - българското правителство и българското министерство не е проявило никаква инициатива. След като италианците не са ни уведомили - кротко и тихо, ще се размине, никой няма да чуе и ще се потулят нещата", посочи Нинова.

И продължи: как от отговорите на Димов не е станало ясно и на колко фирми са дали от МОСВ разрешително да внасят боклуци, какво количество са разрешили и къде се намира то.

"Има регламент да не се надвишава една втора от капацитета на България и че това минава през неговия подпис. В същия момент след пет минути ни казва от тази трибуна, че не знае на колко фирми е разписал и какво количество е разрешил и не знам къде се намира този боклук в България и какво се случва с него. Т.е. никакъв контрол. МОСВ издава разрешение само по документи и очевидно тук е заровен проблемът", допълни Нинова.

И завърши с патос за "превръщането на България в сметище за болуци от цял свят и терен за разиграване на икономически интереси и много пари за сметка на здравето на българските граждани". След което Нинова даде заявка, че БСП ще внесе проект на решение, с което парламентът да задължи Министерския съвет да осигури на България "чиста вода, чиста земя и чиста храна".