Около половината от руснаците имат положително отношение към западните сили - Европейския съюз и Съединените щати - най-високото равнище от 2 години, констатира проучване на най-голямата руска социологическа агенция, цитирано от ДПА.

В същото време има леко нарастване на руснаците с негативно отношение към руския съюзник Китай за същия период, се посочва в съобщението на "Левада център" въз основа на резултатите от общонационалната анкета, проведена миналия месец.

Позитивно отношение към САЩ са изразили 47 процента от отговорилите, срещу само 25 процента през януари 2018 г. Положителното отношение към ЕС за същия период се е повишило от 32 на 52 процента от анкетираните.

Близо три четвърти от запитаните миналия месец са изразили положително отношение към руския съюзник и съсед Китай и тук няма промяна, но има леко нарастване на хората с негативно виждане за Китай - от 13 на 18 процента за 2-годишния период.

Социолозите не дават обяснение за тези промени в нагласите на анкетираните.

Миналия месец "Левада център" констатира в подобно проучване, че повечето руснаци на възраст между 18 и 24 години искат да се изнесат за постоянно в чужбина - най-висок процент от десет години насам. "За младите руснаци западната култура - музика, филми, книги, модни облекла - са вече неразривна част от живота и идентичността им", обясниха тогава авторите на проучването.

"Освен това около една трета от руските младежи знаят в някаква степен английски език, а за руското население като цяло този показател е двойно по-нисък", сочи проучването.

БТА