Преди три дни Георги Кадиев от БСП реши да подложи на гласуване във фейсбук идеята си да има вътрешнопартиен референдум "за" и "против" коалиция с ГЕРБ?

Съгласни ли сте БСП да започне коалиционни преговори с ГЕРБ и ако се стигне до коалиционно споразумение, то да бъде подложено на вътрешнопартиен референдум?

Този въпрос зададе във фейсбук страницата си политикът, който често е определян като "черната овца" на БСП. На изборите на 5 октомври от 9-о място в листата с преференции той избута от второто място в 23-и раойн в София Стоян Мирчев. Въпросът, разбира се, е с доста спорна формулировка, защото много е вероятно голяма част от хората, които гласуват да отговарят на първата част на въпроса, а не да я приемат само като предпоставка към същинското питане. Към момента резултатите не са в полза на искането на Кадиев за вътрешнопартиен референдум. Резултатите:

1011 са гласували с "Не".

334 са отговорили с "Да"

"Вчера ръководството на БСП депозира оставка. Новото ИБ на БСП ще бъде предложено "в скоро време", по думите на Миков. Надявам се да не е повече от седмица. Това е малка стъпка в правилната посока. За да има тя смисъл, трябва да е начало на дълбоки промени в партията. На лицата, но и на начина на правене на политика. Затова според мен трябваше и оставка на Националния съвет и свикване на нов конгрес. Не взехме решение за другия ключов въпрос: референдум за мандат за преговори с ГЕРБ. И да сменим ИБ, и да сменим всички органи на БСП трябва да осъзнаем, че практиката 4-5 души да взимат решения за партията и за държавата са в миналото. Избирателите ни са тези, които трябва да решават. Политиците трябва да се съобразяваме", коментира във фейсбук решенията на ръководството на соцпартията от вчера.

Пред Нова тв днес Мая Манолова обяви, че би предпочела да има вътрешнопартийно допитване по темата за коалирането с ГЕРБ.