Апелативният специализиран съд ще реши днес дали да бъдат освободени от следствения арест кмета на Несебър Николай Димитров и общинския съветник Петър Тодоров.

Близо два месеца вече двамата са задържани с обвинения за купуване на гласове или престъпление срещу политическите права на гражданите. Преди седмица Специализираният наказателен съд реши да промени мярката им за неотклонение от „задържане под стража“ в „парична гаранция“, съобщава БНР.

Специализираният наказателен съд определи Николай Димитров да бъде освободен срещу парична гаранция от 40 хил. лева, а за общинския съветник от БСП Петър Тодоров - 20 хиляди лева. Прокуратурата протестира решението и сега то ще бъде или потвърдено или отхвърлено от Апелативният специализиран съд.

Димитров и още 4-ма кандидати за местната власт бяха задържани преди местните избори. Първоначално арестуваните Константин Лефтеров и Атанас Япаджиев, обаче, бяха освободени. Срещу мярка за неотклонение подписка ареста напусна и Георги Георгиев, който тази седмица положи клетва като общински съветник.

Междувременно в отговор до адвокатите на Николай Димитров, които протестират, че спецсъдът няма правомощия да гледа делото, от прокуратурата са уточнили, че делото срещу него се гледа от Специализирания наказателен съд, а не от Районния съд в Несебър, защото той е обвинен като ръководител на организирана престъпна група.

Самият Димитров спечели поредния си кметски мандат на практика от ареста. И то от първи тур. Бе закаран с белезници до Несебър, за да положи клетва.