За промени в закона за Националната служба за охрана (НСО), призова нейният началник ген. Красимир Станчев в коледно обръщение към служителите на службата.

„Общо предизвикателство е повишаването на обществения авторитет на НСО и на публичното доверие в нашата работа.“, казва той (виж видеото в края на публикацията, бел. ред.).

По думите му не може вече да се отрича, че „професионализмът, съвестта и лоялността на служителите на НСО не са достатъчен аргумент за обществена подкрепа“. Изказването му идва дни след като кола на НСО блъсна 14-годишно момче.

Според ген. Станчев промените в закона за НСО трябва да концентрират функциите и дейността на НСО до същността на една мотивирана и с висок обществен авторитет държавна охранителна служба.

„Не е достатъчно една специална служба да има свой закон. Този акт трябва да отразява обективните условия на специализираната дейност за целите на националната сигурност, която нито една друга служба или държавна структура не може да изпълнява. Тази наложителна стъпка няма как да се случи без подкрепа и отвътре, без Вашата експертна подкрепа.“, обръща се към своите колеги ген. Станчев.

Той посочва още, че много от служители на НСО са „демотивирани, обезкуражени, дори обезверени“. 

„През годините много от Вас са останали излъгани в очакванията си за устойчиво кариерно израстване и за достойно възнаграждение за често подценявания Ви труд. Всички ние знаем на какво се дължат тези разочарования. Диагнозата отдавна е известна, решенията също и те вече са в ход“, добавя ген. Станчев, без да влиза в подробности. 

Началникът на НСО завършва, че „промените не могат да се случват само „отгоре“. И добавя:

„Длъжни сме да се приспособяваме към новите условия и да отчитаме обществените очаквания към нашата работа."

Ето и цялото на слово на ген. Красимир Станчев:

"Избрах тази форма да се обърна към Вас, защото по естеството на дълга Ви повечето от Вас и в момента са в различни краища на страната и в чужбина. В празнични и в почивни дни, по всяко време на деня и на нощта, Вие продължавате да изпълнявате съвестно задълженията си - да пазите поверените Ви лица и обекти, да поддържате и усъвършенствате уменията си.

През тази година отбелязахме 140 години от полагането на основите на охранителната структура на България. Отбелязахме годишнината скромно и без много шум и в поредния преходен за Службата момент. За кратко време се случиха много промени в ръководството на НСО. Те съвпаднаха с напрегнат обществено-политически дневен ред, който винаги влияе пряко върху динамиката на нашата работа.

Имахме и критични ситуации и благодарение на придобитите умения и висок професионализъм на наши служители, не се стигна до по-сериозни последствия.

Справихме се достойно и получихме висока оценка от нашите партньори - за работата си при осигуряването на редица визити на високо и на най-високо държавно равнище, у нас и в чужбина.

Поехме и удари от различни страни върху доброто име, престижа и достойнството на Националната служба за охрана. Чухме отново и напълно несъстоятелни призиви за закриване на НСО. Поехме тези удари, но запазихме добрия тон и професионалното си достойнство.

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,

През краткия период след встъпването си в длъжност предприех действия за укрепване на функционалния капацитет на Службата и за подобряване на нейната ефективност. Немалко колеги бяха преназначени на позиции и в структури, които ще им позволят по-пълноценно да използват уменията си. НСО не може да си позволи да се лиши от нито един свой служител. Затова и занапред ще положа всички усилия, за да ограничим текучеството на опитни и кадърни специалисти.

Трябва да запазим наличния потенциал, да привлечем и да обучим нови служители. През последните 6 месеца много нови млади колеги се присъединиха към екипа на НСО – ще ги мотивираме да останат и да реализират потенциала си възможно по-пълноценно.

Това обаче е началото. Имаме да преминем през още много предизвикателства – всички те свързани едно с друго. Устойчивото кариерно израстване, възнагражденията на състава, условията за обучение и усъвършенстване на уменията, материално-техническото осигуряване, състоянието на автомобилния парк са само част от тях.

Общо предизвикателство е повишаването на обществения аворитет на НСО и на публичното доверие в нашата работа. Не можем вече да отричаме, че професионализмът, съвестта и лоялността на служителите на НСО не са достатъчен аргумент за обществена подкрепа. Необходимо е да започне дебат за промени в Закона за Националната служба за охрана, пет години след влизането му сила. Тези промени трябва да концентрират функциите и дейността на НСО до същността на една мотивирана и с висок обществен авторитет държавна охранителна служба.

Не е достатъчно една специална служба да има свой закон. Този акт трябва да отразява обективните условия на специализираната дейност за целите на националната сигурност, която нито една друга служба или държавна структура не може да изпълнява. Тази наложителна стъпка няма как да се случи без подкрепа и отвътре, без Вашата експертна подкрепа.

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,

Наясно съм, че много от Вас са демотивирани, обезкуражени, дори обезверени. През годините много от Вас са останали излъгани в очакванията си за устойчиво кариерно израстване и за достойно възнаграждение за често подценявания Ви труд. Всички ние знаем на какво се дължат тези разочарования. Диагнозата отдавна е известна, решенията също и те вече са в ход.

Благодарен съм за търпението и за стоицизма Ви в условията на тези промени. Поемам ангажимент те да се случват плавно, защото в основата на всяка промяна винаги стоят хората. Промените не могат да се случват само „отгоре“. Длъжни сме да се приспособяваме към новите условия и да отчитаме обществените очаквания към нашата работа.  

УВАЖАЕМИ СЛУЖИТЕЛИ НА НАЦИОНАЛНАТА СЛУЖБА ЗА ОХРАНА,

В навечерието на Коледните и Новогодишните празници искрено се надявам да имате възможност да бъдете по-дълго с близките Ви хора. Благодарен съм Ви за всеотдайността и за доверието Ви. От сърце пожелавам на Вас и на хората около Вас да бъдете здрави, успешни и удовлетворени в професионалния Ви и в личния Ви път.

Светли празници и на добър час!"