Италия е демокрация с мафия вътре. България е мафия с демокрация вътре.

Така италианският журналист и писател Роберто Савиано цитира известния Миша Глени, за да опише ситуацията у нас. Пред камерата на "Ничия земя" по Нова тв издирваният от неаполитанската мафия италианец определи обстановката у нас като „наистина много сложна“. ... Една безкрайна корупция, която пречи на страната да се развива наистина – да привлича големи и известни чужди инвеститори...

"Унгария, Румъния и дори Сърбия имат среди, които не са корумпирани. България... Не е за за вярване! Не е за вярване!", казва бившият член на камората, който сега я разобличава със свидетелствата си.

Според Савиано България е ключова за Европа, не просто ключова за България. "Парадоксално е подценяван българският проблем", казва италианецът, който от дете е работел на пристанището и е гледал как се доставя "стоката" за мафията.

Роберто Савиано. Стопкадър Нова тв

Възможностите на нашата мафия му станали ясни след операция "Магна харта", предприета от италианската служба за борба с мафията.

"Калабрийската Ндрангета се снабдява от българите с кокаин. А такова нещо никога не се е случвало – калабрийците се снабдяват по собствени канали. Снабдяват се със стока от българите, защото българската мафия беше закупила такова количество, кокаин, че беше в състояние да го продава по-евтино от самите южноамериканци...

След това Банев... Така ли се казваше?... Бос от наркотрафика... Банев (има предвид Евелин Банев-Брендо, който у нас бе оправдан, а и отказваме да го предадем на румънските власти да го съдят, б.р.) е фигура от голямо значение и в Италия. Това е фигура, която държеше в ръцете си  - сега малко по-малко – съдбата на българската държава! Аз съм сигурен, че когато отвлякоха дъщеря му преди няколко години, го направиха да го принудят да мълчи за Италия. Той е единствен, който знае как се осъщестява наркотрафикът на българската мафия в Италия."

Савиано припомни още, че България има дълга традиция в криминалните отношения с Италия. "Комунистическа България продаваше хероин като стратегия за отравяне на Запада", каза той.

Мафиотската стратегия е много по-сложна от това, което изглежда, поясни Савиано пред камерите на Нова. 

"Има само два пътя: непрекъснатата репресия, която никога няма да доведе до решаване на проблема. Другият е узаконяването. Или ще се узаконят всички наркотици – леки и тежки, или мафиите ще продължават да доминират.