"Борисов трябва да произнесе името "Пеевски", заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев пред Нова ТВ и настоя ГЕРБ да обяви готовност да "демонтираме модела "Пеевски", който разяжда българския парламент, където се разнасят пачки. "Пеевски символизира намесата в съдебната система и кадруването във Висшия съдебен съвет по времето на ГЕРБ и те също трябва да си го признаят", каза Кънев.

"Много бързо стегнато и амбициозно трябва да променим правилата в държавата и ако това е извиване на ръце - нека е. Дори да е силова риторика, искаме да изземем правата на силния и да върнем силата на правото", коментира реформаторът думите си "ще извиваме ръце да пукат". "Мутренските наслоения са навсякъде, проблемът на Борисов и ГЕРБ не е в далечното минало, а в близкото, когато управлението им не доведе до промени в правосъдието и начина, по който се харчат парите на държавата, продължи той.

Реформаторският блок има четири приоритета, а ГЕРБ - 40 и повечето не си противоречат. Няма проблем да се поемат сериозни ангажименти и да се определи кога и как ще се реализират и чак тогава срещу ангажимента да се запише в последната колона кой е отговорник. Така Кънев обясни как РБ ще преговаря за съставяне на коалиционен кабинет.

"Ако управленската програма на следващото правителство не е реформаторска, няма как да я подкрепим. Не можем да застанем зад нея, ако ще от нашите среди да е премиерът", каза Кънев.

Той призна, че е било грешка да се поставя условието лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов да не е премиер на следващия кабинет. "В България грешка много рядко се признава, ние в Реформаторския блок умеем да го правим... Грешката, която допуснахме, е че в нощта на изборите и на следващия ден се хлъзнахме по персоналния елемент".

Трябва да отбележим, че точно в момента, в който разговорът на Кулезич с Кънев се завъртя около проблема "Русия", бе прекъснат по спешност от репортаж за врачката Наташа от Кресна. Тя гледа на кокоше яйце и прави "специални работи" с вестник - като например лекува на безплодие... По настояване на Любо Кулезич Наташа чукна едно яйде за Бойко и му излезе, че "ке успее" и "нещата ке тръгнат".

За Реформаторския блок разговорът за персоналните носители на отговорността за определени реформи е трети разговор - след тези за парламентарното мнозинство, като носителите на политическа порочност трябва да бъдат изолирани, и за реформите - в детайли и със срокове. Това пък заяви Петър Москов от ДСБ в „Тази неделя”. 

„Факт ли е, че моделът „Пеевски”, създаден от Доган, който включва медиен комфорт срещу парламентарна подкрепа и източване на държавата, трябва да бъде взривен?”, запита Москов и подчерта, че РБ трябва да защити тезата на миналогодишните протести и без позицията на ГЕРБ по темата не може да има коалиция.

По думите му Бойко Борисов и партията му са направили крачка в правилната посока, като са се отказали от сформирането на правителство на малцинството (с подкрепа „от ДПС за КТБ и от БСП за „Южен поток”), но сега ГЕРБ трябва да гарантират, че всички 84 техни депутати ще застанат зад кратък програмен мандат и нови избори.

И това предаване не мина без журналистически опити за атракция. Водещата Жени Марчева още в началото накара д-р Москов да прави някакви нелепи движения, подобни на утринна гимнастика. След като го притесни достатъчно, Марчева му обясни, че го пробва дали е кукла на конци, но не видяла да има марионетни атрибути по себе си. Журналистката от БиТиВи няколко пъти успешно надприказва госта си, прекъсваше го на неинтересни за самата нея неща и в характерен стил му задаваше отговори, като очевидно недоволстваше, когато лекарят-политик не ги потвърждаваше.

„Новият кабинет трябва да бъде коалиционен”, заяви пък Гроздан Караджов от РБ по Нова ТВ. И уточни: „Коалиция, която е разписана и е публична, без скрити анекси и договорки. Ние държим основно на нашите 4 мегареформи. Те ще бъдат връчени в детайли, т.е. как ние си ги представяме да се случат във времето. В четвъртък ще дадем план-график за оправянето на България. Това не е някакъв пазарлък. Това е кабинетът, който трябва вече да промени България.” 

„Грешка е, че общественият дебат започна с това кой да бъде или да не бъде премиер", коментира Караджов. На него определено му се разминаха журналистически опити за подхлъзване и извличане на "новина" от страна на водещата.