Москва и Киев са постигнали принципно споразумение за транзита на природен газ от Русия преди изтичането на крайния срок на настоящата спогодба - 31 декември. Предстои обаче детайлите да се доработят, предава БНР.

Последните преговори се проведоха вчера в германската столица Берлин и продължиха цял ден с посредничеството на Европейския съюз. В края на срещата страните са подготвили проект на споразумение за природния газ, който предстои да бъде съгласуван. Новината беше потвърдена от заместник-председателя на Европейската комисия Марош Шефчовиш, който отговаря за енергийните въпроси на блока. 

"След много интензивните консултации съм доволен да заявя, че постигнахме принципна договореност по всички основни елементи, което вярвам, че е много добра и положителна новина за Европа, Русия, Украйна, за газовите пазари и за гражданите на всички страни."

Той обаче отказа да даде подробности за съдържанието на документа, тъй като изчаквал финализирането на преговорите между двете столици и крайното подписване на договореностите.

Според руския министър на енергетиката парафите под текста може би ще бъдат положени "много скоро". А от своя страна украинският му колега Олексий Оржел пък каза, че преговорите са приближили Русия и Украйна към финално решение. Изтичащото споразумение беше подписано след газовата криза през 2010-а. През миналата година руският газов гигант "Газпром" е доставил в Европа над 200 милиарда кубични метра природен газ, като 40 на сто от тях са преминали през Украйна, за което страната е получила около три милиарда долара транзитни такси.

 
Такова развитие на ситуацията се очакваше, след като вчера руският президент Владимир Путин заяви, че ще запази транзита на газ през Украйна за Европа въпреки строителството на алтернативните маршрути "Северен поток-2" и "Турски поток".

"Украинският маршрут е по-дълъг от този през Балтийско море, но въпреки това искаме да го запазим и мисля, че ще се договорим, на път сме да се договорим и искаме и украинската страна да бъде доволна", подчерта руският президент вчера.