В просторен рехабилитационен център извън Кабул, от полицейски автомобили се изсипват десетки токсикомани с отнесен вид - жертви на епидемично пристрастяване към метамфетамини, които вече конкурират опиатите в Афганистан. Това се казва в статия на Франс прес, цитирана от БТА.

Арестувани из столичните улици, те задължително се включват в програма за дезинтоксикация, която се очаква да ограничи растящото търсене на метамфетамини, изненадало властите на страната, бореща се с потоците от опиум и хероин.

"Токсикоманията ми съсипа живота", казва 25-годишният Сюлейман, един от новопристигналите четирийсетина души.

Лицето му е белязано с типичното клеймо на пристрастените - вдлъбнати очи, хлътнали бузи.

"Готов съм на всичко за една доза, ако ще да работя, ако ще да крада", добавя той.

Пациентите на най-големия център за дезинтоксикация в Афганистан, носещ името на Ибн Сина (известен на Запад като Авицена, б. р.), се подлагат на 45-дневно лечение. Сюлейман бил зарибен с "мета", наричан от местните хора "шиша" (стъкло) преди три години, по време на пътуване до Иран.

Друг токсикоман, 34-годишният Наджибула, посегнал към синтетичния стимулант преди две години, след като сестра му загинала при атентат, извършен от талибаните в северното й селце.

Някакъв селянин му предложил дрога, "неводеща до привикване", която да притъпи скръбта. "Отначало ми хареса заради усещането, че ме пълни с енергия", обяснява той.

"После обаче дойде лошата страна, взех да откачам, да буйствам, да нападам близките си", казва мъжът.

В "Ибн Сина", разположен в бивш военен лагер, се лекуват днес 900 пациенти.

До 2017 г. служителите тук се грижеха най-вече за пристрастени към опиумни наркотици, отбелязва Абдул Джабар Джалили, главен лекар и главен съветник в заведението.

"В момента близо 70 на сто от пациентите са зависими от "мет", казва той, сочейки с пръст хората, крачещи из големия слънчев двор.

Шансовете да се "изчистят" са слаби - над 80 на сто не преборват зависимостта.

Опиумът - на заден план?

По последни известни данни през 2015 г. в Афганистан е имало три милиона токсикомани - огромен дял от населението, наброяващо според оценки 37 милиона души.

Експертите смятат, че оттогава зависимите са станали повече - според здравните власти употребяващите "мет" са някъде 40 на сто.

Това си е истинска революция за едно вещество, почти неизползвано допреди няколко години.

"То е на път да задмине опиума по брой на пристрастените", казва Абдул Шукур Хайдари, лекар от Програмата за ограничаване на търсенето на дрога, разказвайки подробно как трафикантите популяризират новата стока. "Те казват, че "метът" не води до привикване и може да надвие зависимостта от опиати. После намаляват цената му, а понякога спират да доставят хероин и токсикоманите го сменят с "мет", разказва той.

В страната, произвеждаща към 90 процента от всичкия опиум на планетата, първата партида метамфетамин - няколко грама, бе конфискувана в южната провинция Хелманд през 2008 г. Миналата година властите иззеха общо 180 кг от веществото. А през първите 10 месеца на 2019 г. - 935, сочат данни на Кабир Ибрахимхаил от службата за борба с наркотиците.

"С това темпо не бих се учудил, ако той измести скоро опиума, консумиран в Афганистан", казва той.

Местната продукция бе твърде скромна преди 2015 г. Пратките идваха предимно от Иран, където използват псевдоефедрин - класическа съставка на лекарствата против хрема, като базов елемент за производство на дрогата.

Но трафикантите откриха, че могат да я правят от една планинска билка, позната в Западен и Южен Афганистан под името "оман".

Талибанската намеса

На пазара за "мет" са влезли и талибаните, дълго време използвали опиума като източник на финансови средства.

"В зоните под техен контрол талибаните облагат с такса всеки килограм продукция. Размерът й варира според района", уточнява Жасмин Бхатия, изследователка от Института за ориенталски и африкански проучвания в Лондонския университет.

За да ги лишат от този източник, американските военни започнаха през 2017 г. действия срещу лабораториите за производство на дрога в талибанските зони.

При операция от този род през май в западната провинция Фарах най-малко 30 цивилни бяха убити в резултат на въздушни удари, се казва в доклад на ООН. Американците настояха, че тези лаборатории са били управлявани от талибаните.

Междувременно ръководството на "Ибн Сина" смята, че страната не е способна да се справи с епидемията, предизвикана от "мета". "Ще трябва да залягаме повече, за да спасим населението", казва директорът на центъра Залмай Наврози.