Европейският парламент започва разследване срещу българския евродепутат Ангел Джамбазки. Това съобщиха специално за Клуб Z източници, близки до ЕП.

Причина са отправените към Джамбазки обвинения от евродепутатите Исмаил Ертуг от Германия и Карима Дели от Франция. На последната парламентарна сесия в Страсбург двамата се оплакаха, че българският им колега ги е обидил заради техния произход. Ертуг е син на турски емигранти, а Дели произхожда от Алжир.

Дали Джамбазки се е провинил, решава бюрото на парламента по предложение на председателя и санкциите могат да бъдат мъмрене, временно отстраняване от всички или от част от дейностите на парламента, или временно лишаване от дневни пари. Те са в размер от 300 евро на ден. Бюрото се състои от председателя на ЕП, 14-те му заместници и петимата квестори.

По време на дебат за пакета "Мобилност" Джамбазки обърна специално внимание на това, че председател на Комисията по транспорт Дели (втори мандат) е "французойка от алжирски произход", която е била подпомагана от "германеца от турски произход Исмаил Ертуг".

Председателят на ЕП Давид Сасоли съобщи по-рано, че ще иска разследване. Джамбазки ще бъде привикан за обяснение преди първата за 2020 г. сесия в Страсбург. Ако отговорите му не бъдат задоволителни, ще бъдат обмислени и евентуални санкции срещу него. Все още не е ясно какви могат да бъдат те.

На последната сесия Джамбазки атакува и ЛГБТ идеологията като заяви, че страни като България не желаят "пропаганда на разврат". Той също така нападна ЕС, който се бил превърнал в свръхдържава.

Наказанията, на които могат да бъдат обект евродепутатите, ако не спазват процедурните правила на парламента, са упоменати в техния член 176, глава четвърта на правилника

 В случая на Джамбазки според запознати може да става дума за мъмрене, лишаване от дневни от два до 30 дни или отстраняване от някои или всички дейности на парламента (без гласуванията) от два до 30 дни.