"Арсенал" представи Микел Артета като старши треньор с договор за 3,5 години. Испанецът напусна "Манчестър Сити", където беше помощник на Пеп Гуардиола. Артета заменя Фреди Люнгберг, който беше временен наставник на мястото на уволнения Унай Емери.

"Топчиите" водеха преговори с Артета и "Сити" от няколко дни.

Дебютът на новия мениджър ще е в събота срещу бившия му отбор "Евертън", който също е в търсене на постоянен треньор. Засега начело на "карамелите" остава Дънкън Фъргюсън, а клубът опитва да ангажира Карло Анчелоти. 

Микел Артета изигра 150 мача за "Арсенал" в периода 2011-2016 г. Беше и капитан. Смятаха го наследник на Арсен Венгер още през 2018 г., когато Професора напусна Северен Лондон. 

Преди 2011-а Артета изкара шест сезона в "Евертън".

"Арсенал" трябва да спори за големите трофеи, заяви бившият халф на първия си брифинг като наставник на "топчиите". - Изяснихме това много ясно в разговорите със собствениците на клуба Стан и Джош Кронке, както и с управата. Трябва да свършим много работа, за да стигнем това ниво, но за съм оптимист, че ще се справим. Реалист съм - няма да стане за една нощ, но в този тим има много потенциал. Разполагаме и с много таланти от академията."

"Арсенал" е десети във Висшата лига с 22 точки. Отборът вече в шест мача е без победа на "Емиратс" - най-дългата серия от 1995 г. насам. "Артилеристите" са на седем точки от четвъртия "Челси".