Твърде интересен подход, граничещ с двусмислицата, демонстрира днес БиТиВи в лицето на водещата Жени Марчева. Предаването "Тази неделя" покани криминалния психолог Росен Йорданов да направи психопортрети на няколко добре познати лица. Но лица не от хрониките за престъпността, а от висшата политическа каста на България - лидерите на парламентарно представените партии. Йорданов се отзова и го стори с радост, като веднага му пролича, че е професионалист с набито око.

Ето наброски от кратките портрети на криминалния психолог:

Бойко Борисов: Изненадващо гъвкав, в положителния смисъл на думата. Може да бъде комбинативен, показал го е многократно като човек, който е в състояние да сменя решенията си открито. Отрицателна черта: обидчив, с доза нарцисизъм, лесно може да бъде засегнато егото му.

Михаил Миков: Положително качество - добро чувство за хумор. Изненадващо нерешителен, което е проблем. А демонстрира твърда решителност, зад която се крие голяма несигурност.

Лютви Местан: Положително качество: самоконтрол, ловко вае образа си пред избирателите. Отрицателно качество: оставя впечатление за несамостоятелност. По време на преговори оставя впечатление за добър контакт със събеседниците, но сякаш му липсва същността.

Николай Бареков: Създал си е много пъстър медиен образ, което показва нерешителност. Много емоционален, пали се лесно, но зад всяка негова емоция прозира лъжата.

Волен Сидеров: Добър театрален актьор - качество, плод на безспорния му интелект. Проблемът му е все по-нарастващата дистанция на собствения му образ от обществото. При него меки преговори няма как да се случат.

Георги Първанов: Сходен на Миков образ. Изглежда обран, солиден, но излъчва лукавост.

Валери Симеонов и Красимир Каракачанов: Излъчват добронамереност, което помага за добър контакт и дебат. Симеонов обаче оставя впечатление на нарцистична личност също като Борисов, което може да му попречи - лесно се засяга.

Реформаторският блок: (без имена) Отличават се две основни групи, едната е по-превъзбудена. Това не е задължително отрицателно качество - когато има емоция, поведението е по-автентично. Но емоцията трябва да е умерена, защото иначе заприличва на неуравновесеност.

Авангардът от три дами, който бе излъчен от Бойко Борисов за първия кръг от преговорите, според криминалиста Йорданов е добър ход. При очевидната нетърпимост между лидерите, тези уравновесени госпожи имат репутацията на положителни и стабилни за преговори.