Люис Хамилтън спечели първото в историята състезание от Формула 1 в Русия - на пистата в Сочи, и увеличи аванса си в генералното класиране при пилотите на 17 точки аванс пред своя съотборник от "Мерцедес" Нико Розберг. Втори се нареди именно Розберг, а трети е Валтери Ботас ("Уилямс").

Поредният двоен триумф донесе на "Мерцедес" титлата при конструкторите. Зрител на състезанието от ложата край пистата бе руският президент Владимир Путин, който има основна заслуга формулата да отиде в родината му. Той проследи надпреварата в компанията на шефа на Ф1 Бърни Екълстоун, а след края лично поздрави призьорите.

Целият уикенд край Черно море мина под знака на подкрепа на пилотите и отборите към Жул Бианки, който пострада тежко в Япония, а състеянието му все още е критично. 

Гран При на Русия започна интересно - още в началото Розберг атакува Хамилтън и успя да го изпревари, но прекомерния риск не се оправда. В старанието си той блокира предните си колела и трябваше да мине през бокса. Нататък нямаше интрига - не и за първите места на подиума.

До края на сезона остават три състезания.