Саудитски прокуор каза днес, че петима души са осъдени на смърт и още трима - на различни срокове затвор от общо 24 години за убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги в Истанбул през октомври миналата година, предаде Ройтерс.

Кашоги живееше в САЩ и критикуваше саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман, фактически владетел на кралството. За последно беше видян в саудитското консулство в Истанбул на 2 октомври 2018 г., където трябваше да получи документи преди сватбата си. Съобщава се, че тялото му е разчленено и извадено от сградата, а останките му не са намерени, припомни агенцията.

Убийството предизвика възмущение по целия свят и навреди на имиджа на престолонаследника. ЦРУ и някои западни правителства заявиха, че смятат, че принц Мохамед е поръчал убийството, но саудитските представители твърдят, че той няма роля. Единадесет саудитски заподозрени са били изправени пред съд заради смъртта на Кашоги в тайни производства в Рияд.

Саудитският прокурор Шалаан ал Шалаан, четейки предварителната присъда в процеса, каза също, че Сауд ал Кахтани, бивш високопоставен саудитски кралски съветник, е бил разследван, но не е повдигнато обвинение и е освободен.

При разследването на убийството 21 са арестувани, а 10 са били поканени за разпит без арест, каза Шалаан.

Наказателният съд на Рияд постанови смъртното наказание на пет лица, чиито имена все още не са обявени, „за извършване и пряко участие в убийството на жертвата“.

Тримата осъдени на затвор получиха различни присъди „за ролята си в прикриването на това престъпление и за нарушаване на закона“.

Шалаан добави, че разследванията доказват, че няма „предшестваща вражда“ между осъдените и Хашоги.

Присъдите все още могат да бъдат обжалвани.

Миналия ноември саудитският прокурор заяви, че Сауд ал Кахтани, бивш високопоставен саудитски кралски съветник, е обсъждал дейностите на Кашоги, преди да влезе в консулството на Саудитска Република с екипа, който по-късно го е убил.

Прокурорът заяви, че Кахтани е действал в координация със заместник-началника на разузнаването Ахмед ал-Асири, който каза, че е наредил репатрирането на Кашоги от Турция и че водещият преговарящ на място е решил да го убие.

И двамата мъже бяха уволнени от постовете си, но докато Асири беше подведен под съдебна отговорност, с Кахтани това не стана.

В понеделник Шалаан заяви, че Асири е освободена поради недостатъчни доказателства, а Кахтани е бил разследван, но не е повдигнато обвинение и е бил освободен.