Иранският върховен духовен водач аятолах Али Хаменей е заповядал на силите на реда да направят "всичко, каквото трябва", за да потушат протестите срещу въвеждането на дажби за горива и повишаването на цените им. Това съобщава днес Ройтерс в специална кореспонденция, основаваща се на източници близки до висшето иранско ръководство и до органите на реда.
Според съобщението близо 1500 души са били убити за по-малко от две седмици по време на бунтовете, започнали на 15 ноември т.г.
Броят на жертвите включва 17 тийнейджъри и 400 жени. Това е значително над 304-те жертви, докладвани от Амнести интернешънъл на 16 декември и от "стотиците",
за които споменава Държавният департамент на САЩ в изявление за агенцията.

Тя припомня, че, започнали като спонтанно и разпокъсано социално недоволство, протестите са обхванали 100 града и са взели политически обрат, превръщайки се в най-голямата заплаха за властта на аятоласите от началото на ислямската революция през 1979 г.

"Ислямската република е в опасност. Направете всичко, което трябва, за да я прекратите. Имате моята заповед", е казал 80-годишният Хаменей на извънредна среща на висшето държавно и военно ръководство на 17 ноември, пише Ройтерс позовавайки се на неназован вътрешен източник.

Хаменеий е бил особено гневен, защото на места демонстранти са горили портрета му и са разрушили статуя на основателя на ислямската република аятолах Рухола Хомейни. 

Иран е изправен пред най-големите в историята на теократичното управление икономически затруднения заради икономическите санкции, които САЩ възобновиха през 2018 г., когато президентът Доналд Тръмп изтегли страната си от международната ядрена сделка, сключена три години по-рано.