Акциите на Първа инвестиционна банка скочиха рано тази сутрин в първия ден от опит за безпрецедентно увеличение на капитала, чрез което банката да набере до 200 млн. лв. Това е първата операция от такъв мащаб, извършвана от българска институция.

Днес "Ройтерс" съобщи, че цената на акцията на ПИБ е скочила с почти 11% до 3,26 лв., при равнища от отваряването на борсата от 2,94 лв. 

Четвъртата по големина банка в България трябва да увеличи капиталовите си буфери, след като не успя да премине успешно стрестестовете на Европейската централна банка през това лято. Проверката откри недостиг на капитал в ПИБ в размер на 262,9 млн. евро. 

За да набере парите банката, която е пблична компания от 2007 г., няма нужда да листва акциите, а да напише проект за увеличаване на капитала, който трябва да бъде одобрен от Комисията за финансов надзор. 

В петък от банката съобщиха, че намерението е увеличаване на капитала до 150 млн. лв. За да стане това, трябва да бъдат издадени 40 милионанови акции, които да се предлагат по 5лв. за брой, въпреки номиналната цена от 1 лв. Ако бъде постигнат максимален резултат, банката би трябвало да събере 200 млн. лв. 

При обявяването на идеите на ПИБ изглеждаше, че цената от 5 лв. ще бъде трудно оправдана, но ако акцията продължава да се вдига, този вариант може да излезе съвсем реалистичен. 

Бързането на ПИБ по отношение на капиталовата дупка вероятно има корен и в амбициите на Министерството на финансите. Владислав Горанов се надява, че още през първата половин година на следващата година България ще получи право да се присъедини в т.нар. чакалня на Еврозоната - ERM II. След като обаче стрестестовете показаха проблеми в две български банки - ПИБ и Инвестбанк, стана ясно, че капиталовите дупки в институциите може сериозно да забавят пътя на страната към приемането на Еврото.