Кметът на община Стрелча - Стойно Чачов, е отстранен от длъжност с решение на общинската избирателна комисия (ОИК). От присъстващите 10 представители на 11-членната комисия всички са гласували единодушно за това да освободи поста.

На 17 декември до комисията е подаден сигнал от бившия кмет на Стрелча Ильо Ильов, че настоящият Стойно Чачов е собственик на търговско дружество „БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ ПО БЕЛОТ” ЕООД, със седалище в Стрелча, като и в момента дружеството е действащо - нещо, което е категорично забранено от Закона за местното самоуправление. 

Според справка в Търговския регистър „БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ ПО БЕЛОТ” ЕООД се занимава с "организиране, провеждане, администриране на спортни турнири по белот, както и други дейности и услуги, разрешени от закона".

Още на следващия ден - 18 декември, ОИК Стрелча разглежда сигнала срещу кмета. В протокола на комисията се посочва, че е поискана информация от Чачов дали е предприел действия по прекратяване на дейността на си в дружеството. Поискана е и справка от председателя на Общинския съвет на града дали кметът е подавал писмено уведомление за същото. 

На 23 декември в ИОК е получено възражение от страна на кмета Чачов, в "което отхвърля процесния сигнал като неоснователен".

"Към възражението са приложени и документи, за които Стойно Чачов  твърди, че е изпълнил задълженията си за предприети необходими  действия по прекратяване на дейността му като управител на  „БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ ПО БЕЛОТ“ЕООД", пише в протокола на ОИК Стрелча.

Но там се казва и още:

"В случая, безспорно се установява, че избрания за кмет и заинтересована страна в настоящия процесуален сигнал не е прекратил търговската си дейност в указания едномесечен срок, считано от 03.11.2019 г., който срок изтича на 03.12.2019 г., а е предприел действия едва на 18.12.2019 г. видно от договор за продажба на дружествен дял между Стойно Проданов Чачов и Маргарита Иванова Чачова, което представлява неизпълнение на закона, скрепено със съответни правни последици – прекратяване на неговите пълномощия на кмет, който смисъл е чл. 42, ал. 1, т. 5 от ЗМСМА.

Следва да се отбележи, че законодателя е поставил високи изисквания към избраните лица за кмет, като само и единствено липсата на уведомяване на ОИК и/или Общинския съвет, представлява основание за предсрочно прекратяване на неговите пълномощия. 

Възраженията на Стойно Проданов Чачов, че в законния едномесечен срок по чл. 41, ал. 3 са възникнали обстоятелства за прехвърляне на дружествени дялове, проведено общо събрание на дружеството на 02.12.2019 г., молба от купувач на дружествените дялове от 22.11.2019 г. и заявена възможна дата от него за изповядване на сделката на 18.12.2019 г., както и предоставен договор за правна защита от 22.11.2019 г. не представлява прекратяване на търговска дейност по смисъла на закона."
 

Решението на ОИК в Стрелча може да се обжалва пред Административния съд.