13 октомври е денят Хикс. Той може да остане в българската история като ден, в който е положено началото на една истинска политика в интерес на българите, а не на олигарсите. Или като ден, в който е започнало поредното голямо НИЩО. Зависи.

Днес ГЕРБ започва нещо като първи тур преговори с останалите 7 формации в бъдещия парламент. Преговорите ще текат през цялата идна седмица. Първи на консултации бяха поканени БСП, срещата започва в 10 сутринта. Както стана ясно, от страна на ГЕРБ преговорите ще водят три дами - Цецка Цачева, Румяна Бъчварова и Менда Стоянова. От червените за разговори мандат получиха трима господа - Янаки Стоилов, Захари Георгиев и Атанас Мерджанов. Още при прочитане на имената им става ясно, че Столетницата е решила да остане в опозиция, за да ближе рани и да стяга редиците след катастрофата на изборите.

От утре на масата за преговори срещу ГЕРБ ще седнат последователно ДПС, Реформаторите, Патриотичният фронт, ББЦ, “Атака” и АБВ. Още в петък Бойко Борисов обяви, че иска коалиционно правителство, в което партньорите да участват и със свои министри.

БСП продължават да не казват как смятат да се държат на преговорите. Вероятно сами не знаят. От ДПС засега мълчат, но се очаква утре Лютви Местан да отговори на натрупалите се въпроси. За сметка на това другите партии имат конкретни идеи и намерения.

Радан Кънев призна, че поставянето на предварително условие Бойко Борисов да не е премиер, е било "грешен ход". Греше или не - поради тази причина Борисов реши да започне разговорите не с естествения съюзник РБ, а по реда на бройката спечелени гласове на изборите. От “България без цензура”, чийто лидер дори се съдеше с Бойко Борисов, вече не мислят, че той е неподходящ за министър-председател. Тук веднага забелязваме, че очевидно Пеевски обръща гарда и вестниците му скоро ще започнат да обгрижват ГЕРБ с любов. 

“Атака” се обяви за нови избори. Патриотичния фронт поиска правителство на националното спасение, съставено от неполитически лица, но сякаш има шанс да помръднат от позицията си. От АБВ обявиха, че ще настояват за промени в изборния кодекс за по-справедливо разпределение на мандатите. Според тях правителство трябва да има, но пък Георги Първанов веднага след изборите взе да повтаря мантрата, че преговорите ще са имитация и ГЕРБ щял да се мъчи да се "възползва" от АБВ.

В сряда президентът Росен Плевнелиев събира на консултации по двама представители на всичките 8 парламентарни партии. Очаква се на срещата да бъде обсъдена датата за свикване на първото заседание на 43-ия парламент. Тя със сигурност ще е след края на преговорите, инициирани от ГЕРБ, които приключват в неделя. Те ще се водят на неутрална територия - в сградата на парламента.