Депутати от различни политически партии са се захванали да сложат ред при наркотичните тестове на пътя. Става въпрос за "дупка" в Наказателния кодекс относно това как се установява, че даден шофьор, употребил опиат, е под негово въздействие към момента на проверката на КАТ.

Това става ясно от проект за изменение на Наказателния кодекс, внесен от народни представители от ГЕРБ, Обединени патриоти, ДПС и Воля. Сред тях има и лекари.

Промяната е мотивирана с факта, че сега има противоречива съдебна практика относно доказването на това - дали съответният шофьор е под въздействието на марихуана, кокаин и пр. в момента, в който пътната полиция е установила наличие на употреба на наркотични вещества, или тези вещества са остатъчни от предишна употреба. Или с други думи – обществено опасно ли е лицето към момента на проверката или не.

Както е известно, употребата дори на марихуана оставя следи в урината, косъма и др. месеци след това. Сега, ако КАТ извърши проверка на пътя (със съответните слюнчести тестери), то те само установяват, че лицето е употребило опиат. Но не могат да установят дали това е станало малко преди да седне зад волана или назад във времето.

„Установяването на метаболит в организма към момента на деянието означава единствено, че някога във времето лицето е употребило наркотично вещество, което е възможно да се касае за период от часове, дни, седмици или дори месеци, а вредният ефект от злоупотребата да е отминал“, посочват и вносителите на измененията в НК.

И допълват:

„При изтекъл значителен период от време, не може да бъде обоснована субективна съставомерност на поведението на дееца , нито обществената опасност на деянието, ако веществото не влияе по никакъв начин върху психо-физиологичните фукнции.“

Депутатите посочват, че липсата на конкретна разпоредба в закона сега създава различна съдебна практика. Едни магистрати постановяват присъда заради самата употреба, а други заявяват, че не е достатъчно деецът само да е употребил, а е необходимо поведението му да е повлияно от приема. Иначе наказанието е лишаване от свобода от една до три години и глоба от 500 лв. до 1500 лв. (отделно има административни мерки като дерегистрация на колата, б.р.).

Това, което вносителите искат да променят, е в НК да бъде изрично записано, че шофирането след употребата на наркотици трябва да бъде установено по „надлежния ред“. Такъв ред сега съществува – описан е в Наредба 1 от 2017 г. и третира начина, по който органите на КАТ установяват концентрация на алкохол в кръвта или употребата на наркотични вещества. По отношение на алкохола в НК изрично е записана препратка към наредбата. Такава препратка обаче липсва за наркотиците, въпреки че в наредбата изрично е описано как се процедира в случаите на хванати с положителни проби за наркотици шофьори – правят им се и медицински тестове, взимат се биологични проби и т.н.

„С предлаганата промяна въпросът ще бъде разрешен чрез баланс между стремежа към нулева толерантност спрямо подобни прояви и основния принцип, че за да се обяви за престъпление, деянието трябва да е обществено опасно“, посочват в заключение вносителите.