Перничани нямат вода, а тази,която тече в реката през града им е отровена, сигнализираха днес граждани в социалните мрежи.

Ветеринари са открили по лапите на кучето на перничанина Росен Виденов обриви и изгаряния, след като то е нагазило в Струма на 24декември, предаде телевизия БГ он еър.

Според Районната инспекция за опазване на околната среда замърсяването е от битово-фекални води.Те се вливат в реката от т.нар Мошинско дере, съобщи сайтът
perniknews.com.

Заради тях за втори път след 18 декември Струма носи мъртва риба, съобщава Централната рибоопазваща организация.

"Пълен хаос"

Министърът на икономиката Емил Караниколов описа пред Нова телевизия положението във водоснабдяването на Перник като "пълен хаос" и "абсурд". Той каза, че водопроводната мрежа не е ремонтирана основно, откакто е изградена.

Местното предприятие Водоснабдяване и канализация (ВиК) е единстветното в страната, което не е защитило водния си цикъл в предишния програмен период, каза Караниколов.

"Няма схема на инфраструктурата, не се знае какво и кога е правено, в момента ВиК дори не разполага с материали за ремонти", каза той.

Министърът каза, че никой не охранява крана, от който се спира водата на целия миньорски град, който е на 15 метра от основния му водоем - язовир "Студена". Неговото ниво днес е бедствено ниско.

Перник днес губи по 90 литра вода в секунда. Финансовото изражение на тази загуба е 18 000 лева на ден. Решението е цялостна подмяна на тръбите, каза Караниколов. Досега местното ВиК фактурира загубите на потребителите си.

Министърът каза, че безстопанствеността започва още преди приватизацията на бившите държавни предприятия в Перник и от захранващата инфраструктура, започваща от язовир "Студена". Той не се ангажира с твърдения дали има кражби на вода, за каквито се говори в града. 

Досега за водостнабдяването си перничани за разчитали на 2 метра сняг всяка зима на Витоша, в чиито подножие е язовирът, каза Караниколов.