Турски съд в петък осъди днес на различни срокове затвор седем журналисти и други членове на редакцията на опозиционния вестник "Сьозчу" (Sozcu) по обвинение, че са подпомагали мрежа, за която Анкара твърди, че е организирала неуспешния опит за преврат през 2016 г., предаде Ройтерс.

"Сьозчу", който отдавна е опора на светския елит в Турция, определи присъдата като "черен знак" в историята на свободния печат. Всички осем подсъдими, присъстващи на последното съдебно заседание, поискаха оправдателни присъди, посочва изданието.

От опита за преврат през юли 2016 г., в който бяха убити около 250 души, Анкара се предприе репресии срещу заподозрени последователи на Фетхула Гюлен, живеещ в САЩ мюсюлмански богослов, когото президентът Реджеп Тайип Ердоган сочи като мозък и вдъхновител на неуспелия пуч.

Изтъкнатите коментатори Емин Коласан и Неджати Дору, както и редакторите Мустафа Четин и Метин Йълмаз бяха осъдени за подпомагане на мрежата на "гюленистите". Всеки  от  тях получи по над три години затвор, предаде агенцията, цитирайки вестника.

Гьокмен Улу е друг известен журналист сред осъдените. Снимка АП / БТА 

Съдът реши да оправдае видео журналистката Медиха Олгун и отложи решение на собственика на вестника Бурак Акбай, който бе съден задочно.

За трите години след опита за преврат над 77 000 души са били в предварителния арест преди съдебен процес, а около 150 000 държавни служители, военни и други са уволнени или отстранени от работата си.

Гюлен, някогашен близък съратник на Ердоган от ранните му ислямистки години, живее в изгнание в Пенсилвания от 1999 г. Богословът и неговите последователи отричат ​​всяко участие в преврата.