Десетки гневни привърженици на шиитски милиции нахлуха в комплекса на американското посолство в Багдад, след като разбиха портал и подпалиха приемна. Това наложи да бъде използван сълзотворен газ, чута бе и стрелба от огнестрелно оръжие, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Репортер на Асошиейтед прес от мястото на събитието разказа, че е видял в комплекса да се издигат пламъци, както и най-малко трима американски войници на покрива на основната сграда на посолството с насочени към протестиращите оръжия.

По-късно стана ясно, че дванайсет членове на иракски милиции са ранени при днешния щурм на комплекса на посолството на САЩ в Багдад. Те са пострадали от сълзотворния газ и зашеметяващите гранати, използвани, за да бъде разпръсната тълпата.

Около главния вход бяха разположени иракски специални сили, за да попречат на демонстрантите да влязат в самото посолство. След това към тези сили се присъединиха подкрепления от обучените и екипирани от САЩ иракски сили за борба с тероризма.

По-рано иракският премиер призова протестиращите да напуснат района на посолството на САЩ в Багдад, предаде АФП. Обявен бе тридневен траур за жертвите на неотдавнашните американски удари в Ирак.

Преди това Ройтерс съобщи, че американският посланик и повечето членове на персонала на дипломатическото представителство са били евакуирани от съображения за сигурност. В сградата са останали няколко служители на охраната. Часове по-късно информацията беше опровергана.

"Американският персонал е в безопасност и не е имало никакъв пробив. Изобщо не се предвижда да бъде евакуирано посолството в Багдад", увери говорител на Държавния департамент в изявление, изпратено до медиите.

Той уточни, че посланикът на САЩ Мат Тюлър, отсъстващ поради "частно пътуване", се придвижва сега към сградата на дипломатическата мисия в столицата на Ирак. 

Протестиращите, много от които бяха с униформи на милиции, влязоха в комплекса на посолството, след като разбиха портала за автомобили. Те тръгнали по коридор вътре в него, но спрели на около 200 м от основната сграда.

Протестиращите закачиха на стената транспарант, на който пишеше: "Америка е агресор". Към протестиращите се присъединиха и командири на военни фракции, верни на Иран, отбеляза Асошиейтед прес. Сред тях беше Хади ал Амири, водач на действащите със санкцията на иракската държава Сили за народна мобилизация, съставени от подкрепяни от Иран милиции.

Иракският вътрешен министър Ясин Ясири в един момент също се появи пред посолството, за да огледа обстановката. Пред Асошиейтед прес той заяви, че премиерът е предупредил, че американските удари по шиитските милиции ще имат сериозни последствия.

Ясири допълни, че ще бъдат изпратени още служители на силите за сигурност, за да отделят протестиращите от сградата на посолството, индикация, че иракските военни няма да се намесват, за да разпръсват тълпата със сила, отбелязва АП.

Часове след избухването на насилието в района пристигнаха бронирани автомобили с около 30 иракски войници. Те се разположиха около стената на комплекса, но не близо до мястото, където беше извършено нахлуването в посолския комплекс. Пристигнаха и четири автомобила с части на полицията за борба с безредици, но те бяха принудени да се върнат от протестиращите, които блокираха пътя им.

Малко по-късно американският президент Доналд Тръмп заяви, че Иран е организирал днешната атака срещу американското посолство в Багдад и ще понесе отговорността за това.

"Иран уби един американски цивилен подизпълнител и рани много други. Отговорихме твърдо и винаги ще го правим. Сега Иран организира нападение срещу американското посолство в Ирак. Те ще понесат пълната отговорност. Освен това очакваме Ирак да използва силите си за сигурност, за да защити посолството, за което сме уведомили иракските власти", написа Тръмп в туитър.

Няколко часа по-късно като се позоваха на съобщение на държавния департамент световните агенции предадоха, че в телефонен разговор с държавния секретар Майк Помпейо иракските лидери са гарантирали сигурността на американския персонал и обекти в Ирак.

Помпейо разговаря с иракския премиер Адел Абдел Махди и с президента Бархам Салих поотделно от офиса си във Вашингтон.

"Държавният секретар даде да се разбере, че САЩ ще защитават и отбраняват своите граждани, които са там, за да подкрепят суверенен и независим Ирак. И Махди, и Салих увериха държавния секретар, че ще се отнесат с цялата сериозност към отговорността си да гарантират безопасността и сигурността на американския персонал и американските обекти", се казва в изявление на говорителката на държавния департамент Морган Ортегас.

САЩ изпратиха днес военно подкрепление в Багдад, за да защитава американското посолство, щурмувано от разгневена тълпа. Това съобщи американският министър на отбраната Марк Еспър, предаде Франс прес.

"Взели сме подходящи предпазни мерки, за да гарантираме сигурността на хората от американски произход, на американските военни и дипломати в страната и за да упражним правото си на самозащита. Изпращаме допълнителни сили в подкрепа на персонала на посолството", заяви той в комюнике.

Според военен източник на АФП става дума за неголям брой морски пехотинци.