В първата си проповед за 2020 г. папа Франциск осъди като поругаване извършваните над жените насилия и експлоатирането на телата им чрез порнографията и потребителското общество, предаде Франс прес.

"Жените са източник на живот. Те обаче постоянно биват обиждани, бити, насилвани и тласкани да проституират и да премахват живота, който носят в утробата си", заяви папата в словото си в базиликата "Свети Петър".

Франциск подчерта, че "възраждането на човечеството е започнало с жената" и заяви, че "всяко насилие над жена е поругаване на Господа, който е роден от жена".

"Разбираме доколко сме човечни по начина, по който се отнасяме към тялото на жената", продължи той и изрази съжаление, че това тяло "е жертвано на светските олтари на рекламата, печалбата, порнографията и се експлоатира като някаква повърхност за ползване".

"То трябва да бъде освободено от консуматорската страст, трябва да бъде уважавано и почитано. Това е най-благородната плът на света, тя е заченала и родила Любовта, която ни спаси", каза папата.

Майчинството често пъти "бива унижавано, защото единственият растеж, на който се придава значение, е икономическият растеж", заяви Франциск.
Папата, който е силно привързан към съдбата на мигрантите, отбеляза, че много майки "поемат риска на опасни пътувания в отчаян стремеж да дадат по-добро бъдеще на плода на утробата си".

С пристигането им тези жени и деца често "са смятани за излишни от хора с пълни стомаси, но празни от любов сърца", заяви Франциск.

Папата се извини, че е "загубил търпение" снощи към една азиатска поклонничка, която твърде силно му сграбчи ръката.

"Толкова често губим търпение. И на мен ми се случва. Извинявам се за лошия пример, който дадох вчера", каза папата в част от словото си, в която говореше за "търпението на любовта".

Снощи папата се срещна с деца, събрали се около коледната ясла на площад "Свети Петър". Докато се готвеше да тръгне в друга посока, ръката му внезапно беше сграбчена от азиатка, която щеше да го събори в опит да го дръпне към себе си.

Докато поклонничката му викаше нещо, което остана нечуто от видеокадрите, папата с видимо раздразнено и зачервено лице успя да се измъкне от ръкостискането с потупвания по ръката на жената. След това той продължи да обикаля яслата, запазвайки малко повече разстояние с въодушевените вярващи, отбелязва АФП, цитирана от БТА.

Преди това - в последния ден на годината, главата на римокатолическата църква говори в подобен дух:

„Когато Бог иска да обнови всичко, чрез своя Син, не започва от храма, а от утробата на една малка и бедна жена от Неговия народ. Това е изключителен избор на Бог! Бог не променя историята чрез гражданските и религиозни институции, а започва от жените от периферията на империята, като Мария, и от тяхната стерилна утроба, като тази на Елисавета“, каза Франциск, цитиран от Vatican News.

А обръщайки се към град Рим, папата посочи, че добрите неща, които се правят всеки ден  за „насърчаване на братството и солидарността“ не убягват от погледа на Бог. „Рим е не само комплициран град, с много проблеми, с неравенства, корупция и социално напрежение. Рим е град, в който Бог изпраща своето Слово, което навлиза чрез Духа в сърцата на неговите жители и ги тласка към вярата, да се надяват въпреки всичко, да обичат, като се борят за доброто на всички“.

Също и Римската църква, продължи Франциск, е призована от Господ да се обвърже с жителите на града, да се вслушва в тях:

„ Да отделя време за другите, да диалогизира, да разпознава със съзерцателен поглед присъствието и действието на Бог в техния живот, да свидетелства на новия живот на Евангелието с дела, а не с думи, което е истинското служение на любовта, която променя реалността“.