Мащабна полицейска операция е извършена у нас във връзка със стотици тонове италиански боклук, предназначен за внос в България. Акцията е част от разследването срещу калабрийската мафия Ндрангета. 

През декември в Италия се проведе мащабно разследване на калабрийската мафия Ндрангета (второто по размер в историята на страната), при което властите арестуваха над 300 мафиоти, включително и една българка.

Днес плевенската прокуратура е започнала разследване за съхранението на отпадъци, внесени по море от "Феникс Плевен" ЕООД и складирани на площадка в Плевен, предаде БНР.

Въпросът е - има ли връзка между депото в българския град и глобалната мафиотска мрежа?

До момента са установени нарушения на изискванията по съхранението и преработката, но няма опасност за здравето на хората, уверяват от МВР. Разследването е започнало на 1 януари след сигнал за нередности при съхранението на внесени от Италия отпадъци на площадка в Плевен.

За работата по случая е бил сформиран екип от прокурори от Окръжна и Районна прокуратура, служители на областната дирекция на полицията в Плевен и териториалното поделение на Държавна агенция "Национална сигурност" в града. Главният секретар на МВР Ивайло Иванов днес също бе в града, за да участва в разследването.

"Имаме достатъчно основание да смятаме, че са нарушени изискванията по съхранение и преработка. Засега нямаме никакви данни и имаме основание да смятаме, че някои длъжностни лица не са изпълнили задълженията си, свързани с контролните функции на съответната Регионална дирекция за опазване на околната среда и водите", обясни на пресконференция окръжният прокурор Ваня Савова, цитирана от БНР.

Ще бъде изпратено официално запитване до италианските власти, за да се разбере дали тези отпадъци са свързани с разследването там. Предстои назначаването и на експертизи в София.

Проверява се дали депонираните отпадъци се съхраняват съгласно изискванията на Закона за управление на отпадъците. Разследващите са направили огледи, разпитани са свидетели и е иззета документация.

По документи на фирмата на проверяваната площадка има 9000 тона отпадъци с неопасен произход – от метал, дърво, пластмаса и хартия.

"Ние сме изпратили официално запитване до италианските власти, с което се надяваме се да разберем дали тези боклуци, които се обработват в България, имат общо с операцията, която беше проведена в Италия по задържане на членове на мафията, които се занимават с този вид дейност", обясни Иванов.

От отдел "Екология" в община Плевен са се опитали да направят проверка преди дни, но в почивните дни частното дружество, на чиято територия са отпадъците, не е работило.

Проверката на отдела установила, че става дума за регламентирана площадка на "Феникс Плевен" ЕООД – дружеството има разрешително за третиране на неопасни отпадъци от 2013 година, издаден от инспекцията.

Площадката на фирмата е инспектирана пет пъти миналата година, като последната инспекция е извършена на 19 декември, съобщи по-рано днес БНР.

Компанията, която е стопанисвала сметището, е отговорна за запаления мост на магистрала "Струма", издават източници на "Нова телевизия".

През първата половина на декември карабинерите от Милано задържаха незаконен товар от 815 тона боклуци, предназначени за нашата страна.

Открити бяха 582 бали отпадъци, натоварени в 17 вагона, а търговската им стойност на пазара се изчисляваше на 130 000 евро. Седмица по-късно последваха и арестите на стотици мафиоти от Ндрангета, включително и политици, адвокати, счетоводители и служители на държавната администрация.