След убийството на втория по важност човек в Иран – генерал Касем Солеймани, Германия затяга мерките за сигурност около американски и израелски и еврейски институции и културни центрове. 

„С оглед на последното развитие виждаме опасност от ескалация. Затова призоваваме за сдържаност и хладнокръвие, които да успокоят напрежението“, заяви една от говорителките на германския кабинет Улрике Демер.

Говорител на външното министерство на Германия обяви, че Берлин споделя вижданията на САЩ за деструктивната политика на Иран и осъжда остро последното нападение над посолството на САЩ в Багдад от ирански милиции. Германия обаче не се включва в стратегията на САЩ за максимален натиск над Иран.

„Опасността от война се покачи неимоверно“, коментира политологът Хайо Функе. „От следващите месеци зависи как ще се развият нещата, но е належащо и двете страни да положат усилия да уталожаване на напрежението. Германското правителство трябва да положи усилия това да стане и да не мълчи“, заяви той.

Според информации на германското разузнаване генерал Солеймани е подготвял голям атентат срещу американски граждани и това е наложило незабавната реакция на американците.

Но с отстраняването на генерал Солеймани опасността далеч не е отминала. Заместник-председателят на парламентарната фракция на либералната Свободна Демократична партия граф Александер Ламбсдорф предупреди:

„Трябва да сме готови за ответен удар – терористични атаки и отмъщение в Европа.“

Разузнаванията на съюзниците ни трябва да работят заедно по предотвратяването им. Ламбсдорф нарече Солеймани терорист в униформа и мъж, много по-опасен от Осама бен Ладен, защото е имал контрол над армията, тайните служби и икономиката на една цяла държава.

За риск от атентати и ответен удар предупреди и бившият шеф на германското разузнаване Аугуст Хенинг.

„И след смъртта на Солеймани структурите, които контролираше, остават запазени. Това трябва да ни притеснява“, заяви той.

Според Хенинг и сигурността на Германия е застрашена. В страната има около 1000 поддръжници на Хизбула. Според него обаче до открита война едва ли ще се стигне.

„Иран е наясно с военната мощ на САЩ и едва ли ще рискуват още провокации“.

Отговорът ще е под формата на терористични удари като фоейрверк, смята експертът по тероризъм Петер Науман. Солеймани се е погрижил да има наследници на лидерската позиция в случай, че бъде ликвидиран, така че ескалация тепърва ще има, смята той.

Според вестник „Ди Цайт“ елиминирането на генерала може да се сравни с убийството на австрийския престолонаследник в Сараево през 1914 година.

„Още съветниците около Джордж Буш младши и Барак Обама държаха на мушка генерал Солеймани, но така и не се решиха на тази стъпка. Той бе основател и командир на военните бригади Ал Кудс, дирижираше шиитските милиции в Близкия Изток и бе архитект на иранската експанзия в региона. Той съветваше ливанската милиция Хизбола в борбата срещу съперниците си в страната им и в Израел, той подкрепяше и сирийския диктатор Асад, въоржаваше хуситите в Йемен и чрез шиитските милиции де факто завзе властта в Ирак“, пише вестникът.

Факт е, че Солеймани е директен или индиректен виновник за смъртта на десетки хиляди араби и за огромен бежански поток.

Не само Буш и Обама се сдържаха обаче от отстраняването му, Мосад също го следеше изкъсо, но така и не направи тази последна крачка.

Какъв би бил отговорът на Иран сега?

Една от възможностите са директни удари по американск ивоенни баз ив региона. На това Тръмп ще трябва да реагира отново. Техеран си дава сметка за мощта на американците и може да избере друга тактика. Твърде вероятно е вместо САЩ да пострадат съюзниците му, като най-вероятна цел ще са петролните съоръжения на Саудитска Арабия. С това ще бъде засегната цялата световна икономика. Ирански ракети могат вече да достигат и Европа. Твърде вероятно е Хаменей да се откаже от ролята си на миротворец и да се оттегли от атомното споразумение. Както и да се развият нещата в следващите месеци, рискът за цяла Европа и САЩ е огромен.