България поднесе голяма изненада още в първия ден на новия отборен турнир ATP cup в Австралия - победа с 2:1 над световната сила в тениса Великобритания.

След разменени победи на сингъл, Григор Димитров и Александър Лазаров хвърлиха сензация на двойки, надвивайки двама от добрите играчи в света - Джейми Мъри и Джо Солзбъри - 7:6(5), 6:7(2), 11:9.

В шампионския тайбрек българите спасиха два мачбола. Битката приключи след 3 часа след полунощ местно време на обновената арена в Сидни.

Григор и Алекс играха заедно за първи път. Първата ни ракета не е специалист на двойки, а Лазаров е много млад, той е извън топ 500 на сингъл и също няма опит на двойки. Срещу себе си имаха състезатели от елита при дуетите.

Димитров игра два мача поред (към четири часа общо) - той първо води битка, продължила два часа и половина срещу Даниел Евънс. Спечели и изравни - 1:1. Минути по-късно реши да излезе на корта отново, вместо заявения предварително Адриан Андреев.

Големият герой обаче е Лазаров, който се представи феноменално.

Това е една от причините в интервюто на корта след срещата Григор да прикани репортера на ATP първо да говори с по-младия му съотборник, а не с него.

Британците очакваха да спечелят без особени трудности - най-малкото на двойки. Че ще имат проблеми обаче пролича още в откриващата среща на Камерън Нори срещу Димитър Кузманов - 2:1 сета.

В решителния сблъсък на двойки играещият капитан Димитров и Лазаров демонстрираха отличен синхрон, самочувствие и вяра. Първият сет вървеше гейм за гейм, а нашите се оказаха с по-здрави нерви в тайбрека. 

Във втория сет братът на Анди Мъри и неговият съекипник рано стигнаха до пробив, върнат в решителен момент - при 4:5. Този път тайбрекът беше за тях. В шампионския българите догонваха през цялото време. 

След грешка на Димитров островитяните стигнаха до два мачбола. Капитанът ни обаче бързо се реабилитира с отличен бекхенд ретур по диагонала (виж долу). Впоследствие се стигна до обрат, мачбол за България и победа след отлични изяви на Лазаров в последното разиграване - форхенд по правата (долу).

 

 

Имаше доста сълзи в очите на всички, а доста българи със знамена и фланелки с трикольора видяха триумфа. Не малко от тях останаха за емоционалния трети мач.

В неделя предстои мач с Молдова, отборът на която падна преди часове от Белгия с 0:3.

В българския щаб през цялото време е Крис Гро, новият треньор на Григор Димитров, който дава указания на всички и е облечен с официалния екип на нашия отбор.

"Нямам глас вече. Нищо нямаше да е възможно без този човек тук - Григор Димитров, заяви Алекс Лазаров. - Невероятно е да споделя корта с него, щастлив съм, че се представих така. Не съм играл такива мачове. Невероятно е да видя Григор да играе така, както преди мача на двойки и след това да играе с мен." 

"Отборната надпревара винаги е специален момент за всеки играч, добави Григор. - Растейки в кариерата, за мен е било много важно да усетя подобни емоции. Когато бях на техните години, емоциите бяха огромни. Аз съм професионалист вече от 10-11 години, но тези емоции не дават да остарееш. Вижте ги - тези момчета плачат, това е нещото, което търся. Победата си е победа, но това е най-важното, всичко."