Британската компания "Астън Мартин" разработи уникално автомобилно огледало за задно виждане, при което няма "слепи зони", съобщи в. "Дейли мейл".

Новият уред използва три камери, които прожектират изображението върху огледалото. Обективите са монтирани върху двете странични огледала и върху покрива на возилото. По този начин се обхваща в реално време широк визуален спектър, при който няма "мъртви зони", виновни за много произшествия по пътищата. Иновационният артикул ще бъде представен на поредното изложение за потребителска техника в Лас Вегас следващата седмица.

Образът от трите камери е комбиниран в общия дисплей на задното огледалото, като изображенията на страничните огледала фигурират в отделни квадратчета. Водачът на МПС може да ги нагласи самостоятелно, според предпочитанията си.

Ако той не иска да използва видеопомощниците, съществува опцията огледалото да се завърти на 180 градуса и тогава се появява традиционно огледало. Това хибридно решение ще се хареса на онези шофьори, които не се чувстват достатъчно уверени при използването на дигитални дисплеи. Решението ще бъде полезно при лошо време и замъгляване на обективите на камерите.

БТА