Иран обяви "петата и последна фаза" на плана си за намаляване на ангажиментите по ядреното споразумение, предадоха Франс прес и Ройтерс, цитирайки информация, обявена по държавната телевизия.

Техеран заяви, че не се чувства обвързан от ограниченията за допустимия брой на притежаваните центрофуги за обогатяване на уран. В изявлението на иранското правителство обаче се подчертава, че страната ще продължи да сътрудничи както досега с Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), която подлага иранската ядрена програма на стриктен контрол.

Отказът от ограничения върху центрофугите означава, че няма ограничения върху способността на Техеран да обогатява уран, равнището, до което може да бъде обогатяван уранът, или ядрените изследвания и развитие на Ислямската република Иран. Сега те ще зависят от техническите нужди на Техеран.

В изявлението се подчертава, че отхвърлянето на ограниченията може да бъде отменено, ако Вашингтон отмени наложените санкции срещу Иран, отбелязва Ройтерс.

Сключената през 2015 г. ядрена сделка беше под заплаха от 2018 г., когато Вашингтон се изтегли от нея и наложи тежки икономически санкции на Техеран, припомня ДПА.

БТА