Лидерът на ДПС Лютви Местан се противопостави остро на обвиненията, че партията му е пазарувала на едро гласоподаватели в ромските региони. Според него атаката срещу движението по тази линия била резултат от "десен болшевизъм".

 "В Хасково партиите, които сега влизат в Реформаторския блок през 2013 г. са получили общо 1331 гласа, а на 5 октомври Блокът спечели 15 565 гласа. Някой ще разследва ли този феномен? Или щом е в полза на добрите всичко е наред. В момента се налага "десен морален абсолютизъм", което е "европейски стилизиран десен болшевизъм", обяви Местан.

Гневът на лидера на ДПС бе заради косвените обвинения на вътрешния министър Йордан Бакалов в интервю за Би Ти Ви от тази сутрин, че има данни за купуване на гласове във Враца. Според Местан в село Галиче от много години насам ДПС има между 300 и 400 гласа. 

"С имена не мога да говоря, но мога да намекна за политиците, които участват в купуването на гласове. Някои от тях не само са действащи, но и са участници в комисията за контрол на министъра. Големият проблем е, че този омагьосан кръг трябва да бъде пресечен. Моите служители стигат до такъв човек и после казват: "Ами той утре ще ни контролира", каза Бакалов пред Би Ти Ви.

70 хил. са платени за вота от ДПС в Галиче. Бюлетините в ромската махала са били попълнени и избирателите само са ги пускали в урните, показа репортаж на телевизията по време на разговора с Бакалов. 

Тези 70 хил. лв. са разпределени по друг начин като дарения – за пенсионерския клуб, за ловната дружинка, показа осведоменост по случая министърът. Той призна: "Знаехме за този вот, но не успяхме да го спрем". Той отново не спомена имена, но зададе няколко контравъпроса на водещите.

За коя партия са купувани гласовете? Отговорът: ДПС.

И кой е водач във Враца (Галиче е в избирателен район Враца) на листата на ДПС във Враца. Камен Костадинов, отговориха водещите.

Костадинов е зам.-председател на ДПС, депутат в 42-то НС, зам.-председател на Комисията за контрол над службите за сигурност, използването и прилагането на специални разузнавателни средства и член на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.

"Няма да коментирам имена, но уродливото е, че те си купуват изборите, стават народни представители, а МВР трябва да ги преследва", допълни министърът.

Все пак и думите на Местан за високия изборен резултат на Реформаторския блок в Хасково не са лишени от основание.

Днес стана ясно, че купувач на гласове е осъден в Хасковско. Това е 29-годишният Стоян Манолов. Той се е признал за виновен и се е споразумял с прокуратурата в Свиленград. Затова присъдата е символична - година пробация и глоба от 5000 лв.

От протокола по делото става ясно, че мъжът е се е признал за виновен по обвинението, че в периода между 1-и и 4-ти октомври е плати по 20 лева на 11 души за гласа им в полза на Реформаторския блок.

Манолов е уличен в купуването на гласове след като е заловен от полицията в изборния ден.

При задържането му в него са открити банков стикер за залепване на банкноти с надпис „100х20=2000“ и тетрадка с 86 имена с ЕГН-та. Имал е и визитка на водача на коалиционната листа на Реформаторите за региона Станислав Иванов (син на хасковския кмет Георги Иванов), както и запалки, брошури и календарчета с надпис РБ и снимки на кандидат- депутатите на коалицията от региона.