Тимът на България се нуждае от задължителна победа на двойки срещу Белгия, за да продължи напред в новия отборен тенис турнир ATP cup в Австралия.

Григор Димитров загуби от Давид Гофен, един от най-удобните си съперници в тура, с 6:4, 2:6, 2:6.

Сега предстои двубой на двойки, в който играещият ни капитан Григор Димитров предварително бе заявил себе си и Димитър Кузманов, разбил тази сутрин Стив Дарси с 2:0 сета. Впоследствие обаче Гришо замени Кузманов с Александър Лазаров, с когото си партнираше в предишните срещи.

По-рано днес Великобритания срази Молдова с 3:0 и очаква развръзката на надпреварата в групата.

Григор игра незадоволително срещу стария си познайник. В първия сет той се представи колебливо, но все пак спечели. След това обаче не беше на ниво. Най-вече не вървеше сервисът му и оттам тръгнаха всички проблеми.

А мачът започна отлично. Първата ни ракета проби още във втория гейм, така набързо поведе с 3:0. След като отрази точка за пробив в четвъртия гейм обаче Гофен намали, а малко след това даде началото на серия от поредни брейкове.

Те бяха общо три - два за Давид и един за Григор. В осмия гейм белгиецът си взе подаването и за първи път израви резултата. Димитров макар и трудно удържа на своя начален удар и проби отново в решителен момент - при 5:4.

Така отборът ни беше само на един сет от победата и класирането напред, ала колебанията в играта на Григор продължиха, от което Гофен се възползва. Той се върна на основната линия и намали непредизвиканите грешки, докато в действията на българина личеше нервност.

Гофен проби още в първия гейм на втората част, същото направи и в третия. Димитров бързо върна единия брейк, но пак загуби на началния си удар, така резултатът бързо стана 4:1, а малко след това и 5:1 за 11-ия в света. До края сетът се доиграваше.

Григор поведе в третата част и това даде надежди, но при 1:1 Гофен отново го наказа. При 2:3 имаше ключов момент. При точка за пробив на сервиса на първата ракета на Белгия топката бе отсъдена в аут, но при обжалването се видя, че е закачила линията с милиметри. Отсъждане в полза на "червените дяволи".

Така Гофен се измъкна, върна аванса си - 4:2, отново проби и при 5:2 взе гейма си на нула. И спечели с обрат.