Има един министър в третия кабинет на Бойко Борисов, който никога нищо не знае. Доскоро той не знаеше кой е реалният собственик на концесионера на ски пистата в Банско, не знае как така на територията на България се изсипват стотици тонове боклук – откъде идват и чии са, не знае и как така един язовир беше източен, за да се стигне до водната криза в Перник.

Министърът на околната среда и водите Нено Димов е със специален статут в този кабинет. Той хем се води от квотата на коалиционния партньор ВМРО, хем "воеводите" се правят, че не е от тяхната чета. За тези близо три години Красимир Каракачанов не е обелил и дума по негов адрес. Мнозина си мислеха, че липсата на политически гръб ще превърне този министър в бушон за спасяване на цялата система. Ама не познаха.

Той се оказа недосегаема персона, за която дори и премиерът Бойко Борисов мълчи. И големият въпрос е защо?

"Аз бих бил министър"

В българската политика феноменът "бих бил министър" не започва, нито ще свърши с този кабинет. Сегашният екоминистър е от тези "експерти", които през годините на своята кариера претърпяват различни превъплъщения. Подобно на онези "холометаболни насекоми", които преминават през пълна метаморфоза в четири етапа на развитие – от яйце до имаго. 

Както и споделя самият Нено Димов назад в годините, той минава целия този път от младши експерт в Агенцията за околна среда и достига до зам.-министър в кабинета "Костов". Разбира се, бил е член на СДС, следва Иван Костов в новата му партия, за да я напусне и заклейми с думите: "ДСБ е по-вредна от обръчите на Ахмед Доган."

Следва кратко пребиване в политическия ноев ковчев на Меглена Кунева – "Движение България на гражданите", където Димов не пести критики към "мутренското управление" на днешния си премиер Бойко Борисов.

"Коренът на злото е в мутренското управление на страната, в използването на репресивния апарат за кражба на бизнес, за фалиране на конкуренти. Управлението започна с рекет към фирмите, работещи по държавни поръчки, завършва със скандал за незаконно подслушване... В страната на Борисов не можеше да си предприемач, ако не знаеш телефона на Бойко Борисов."

Да, думите са на Нено Димов, изречени през 2013 г.

След като не успява да намери своята реализация от файтона на Кунева, той влиза в друго амплоа – на анализатор и шеф на Института за дясна политика, превърнал се в люпилня за кадри на ГЕРБ. По това време там са и днешният зам.-министър на образованието Петър Николов, бивш крон-принц в ДСБ, както и Тома Биков, който днес е "острие" на ГЕРБ. Същият институт се превърна в мост, който изгради коалицията между ГЕРБ и Реформаторския блок. А днес е идеологически център на новото консервативно течение в родната политика и агрегат за анализатори по всички фронтове - от ВиК сектора до международното положение. 

След като стана министър в третия кабинет на Бойко Борисов, Нено Димов преживя последния етап от своето развитие. Преди три години, попитан дали все още живее в мутренска държава, той отговаря: "Това е въпрос на вътрешно усещане или на съдебни процедури. Вътрешното усещане, което имам, е - да, мога да кажа, че днес не живеем в такава държава."

Акробатики и в експертизата

Доктор Нено Димов е застъпник на тезата, че глобално затопляне не съществува. То е "манипулация и бизнес за 500 млрд. евро", казва министърът преди четири години. Автор е и на книгата "Околната среда - от енвиронментализма до свободата". Тя е описана в анотацията като "плод на впечатляващо научно усилие да бъде разбрана и усъвършенствана съвременната политика за опазване на околната среда чрез намаляването на намесата на държавата в нея" /между другото това "впечатляващо научно усилие" стигна и до Европейския парламент, като българският министър бе показно "тричан" от евродепутатите насред определяното иначе като успешно българско председателство/. 

"Нено Димов добросъвестно и компетентно представя достиженията и практиките на традиционната държавна интервенция в екологията на всички нива – и отхвърля безалтернативността им", се казва още в представянето на изследването.

По всичко личи, че министър Димов прилага идеите на доктор Димов – за "намаляване намесата на държавата". Той по никакъв начин не поема отговорност нито за кризата с водата в Перник, нито за разхвърлянето на хилядите тонове боклук из цялата страна. Независимо че законите вменяват задължения на министъра на околната среда и водите. Още повече че дори и директорът на "Стомана индъстри" - Константин Стаменов, която се проверява дали е консумирала нерегламентирано количество вода от "Студена", потвърди ангажиментите на Димов. 

"Всеки месец ние подаваме заявление какви количества ще са нужни за предприятието, като обикновено дебитът е над този, който ни е необходим. Разрешението за това се подписва от министъра на околната среда", каза Стаменов. 

Флагман на инвестиционните намерения

Малко по-назад във времето Нено Димов блесна и с опитите си да прокара на тъмно в последния работен ден на правителството за 2017-а нов договор с концесионера на ски зоната в "Банско" и единственото, което го спря, бе фактът, че проектодокументът изтече предходната нощ към медиите.

В по-новата ни история Димов опита да ореже "Натура 2000". Забрави също така да обяви над 200 зони за защитени.

Устойчиво министърът на екологията се бори с палатките на плажа като най-голям вредител по българското бетономорие. Той е и авторът на идеята унищожителят на дюните на "Смокиня" да бъде наказан, като ги... възстанови.

Министърът на екологията може да бъде видян навсякъде, където има инвестиционно намерение, като факлоносец на... самото инвестиционно намерение. Лифтове, ски писти, "Мариците" на пълна мощност.

За министъра на екологията екозащитниците са "неомарксисти", дишаме по-чист въздух и място за притеснение няма, режимите в планините са твърде рестриктивни и пречат на туризма. 

Може да го помните и като министъра, който категорично отказваше да пусне двете лъвчета Терез и Максуд в спасителен център в чужбина в полза на... зоокъта в традиционния някога избирателен район на Делян Пеевски - Пазарджик.

И при всичко това: измененията за концесията бяха отложени от Борисов, измененията за "Натура" - също. И лъвчетата Борисов ги прати в чужбина. Въздухът пък е отговорност на общините; пречиствателните станции по морето - също (макар по думите на премиера само по времето на БСП се хващала диария от водата).

Все по-видимо е, че Бойко Борисов има в кабинета си министър, който не отговаря за нищо. Но дори и да не вярва в човешката намеса за необяснимите температурни рекорди и изменения в климата, министерстването му става все по-горещо. И ако Борисов ще разчита на министри, които се правят, че не знаят и не отговарят за нищо въпреки законите, по-добре да вземе в кабинета си Алена. Тя поне разбира от всичко.