Пътнически самолет със 176 души на борда падна край Техеран.  „Боинг 737” на украинските авиолинии е изчезнал от радарите малко след излитането си от летище в Техеран, съобщиха световните агенции.

 

BREAKING VIDEO: Footage of the Ukrainian plane while on fire crashing near Tehran, Iran (h/t @looknerpic.twitter.com/n4fqxFBRBG

— LIVE Breaking News (@NewsBreaking) January 8, 2020

На любителски кадри се вижда как машината гори и рязко се снижава. След което пада на земята и избухва в пламъци. Все още не е ясна причината за инцидента.

Украинският боинг излетял от Техеран в 4,42 часа българско време и е спрял да предава данни 2 минути след това - в 4,44 ч., според услугата за проследяване на самолети Flightradar.

Според сайта украинският „Боинг 737-800" е катастрофирал малко след излитането“.

„Полет PS752 излетя от Техеран в 2,42 UTC (4,42 ч. българско време). Последните данни бяха получени в 2,44 UTC (4,44 ч. българско време)", написа Flightradar в своя акаунт в Twitter.

По-рано иранската агенция Тасним съобщи, че украинският самолет със 167 пътници на борда се е разбил поради „технически проблеми“ след излитане от международното летище „Имам Хомейни“ в Техеран.

Пожар в двигателя е предизвикал катастрофата на украински пътнически самолет след излитане от Техеран, заяви говорител на летището.

„Украинският самолет „Боинг 737“ излетя тази сутрин от летище Техеран към Киев, но поради пожар в двигателя вследствие на техническа неизправност той се разби в близост до летището на юг от Техеран“, заяви той.

Първоначално беше съобщено, че броят на хората в катастрофиралия самолет е 180, но по-късно тази информация беше коригирана от иранските власти, които обясниха, че на борда са били 176 души.

Премиерът на Украйна Олексий Хончарук съобщи, че по предварителни данни на борда са се намирали 167 пътници и 9 души екипаж. Президентът Володимир Зеленски също потвърди, че няма надежда за оцелели, той прекъсна по спешност посещение в Оман.

Няма данни за пострадали български граждани

Няма данни за пострадали български граждани при катастрофата на украински пътнически самолет в Иран, съобщиха от Министерството на външните работи. Посолството ни в Техеран следи ситуацията и е готово да оказва съдействие при необходимост. 

Осемдесет и двама иранци и 63 канадци е имало на борда на украинския пътнически самолет, разбил се тази сутрин в Техеран. Това съобщи външният министър на Украйна Вадим Пристайко, цитиран от Франс прес.

В разбилия се "Боинг 737" са пътували 11 украинци - двама пътници и девет членове на екипажа, 10 шведи, четирима афганистанци, трима германци и трима британци, допълни Пристайко в изявлението си в туитър.

Боингът е бил нов

Катастрофиралият "Боинг" е бил нов - произведен през 2016 г. и получен директно от компанията производител, а преди два дни е преминал технически контрол, увери във Фейсбук авиокомпанията собственик "Международни авиолинии на Украйна".

По данни на въздушния превозвач повечето пътници са били транзитни.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо призова за пълно съдействие на разследването на причината за катастрофата на украинския пътнически самолет в Иран, предаде Ройтерс, съобщи БТА.

Иран отказа да прати на "Боинг" черните кутии

Помпейо каза, че САЩ са готови да окажат цялата възможна помощ на Украйна след разбиването на самолета Боинг 737.

"Държавният департамент на САЩ поднася най-дълбоки съболезнования на семействата и приятелите за загиналите в трагичната катастрофа 176 пътници и членове на екипажа. САЩ ще продължат да следят отблизо този инцидент и са готови да дадат на Украйна цялата необходима помощ. САЩ призовават за пълно съдействие на разследването на причината за катастрофата", каза Помпейо.

Иран отказа да изпрати черните кутии на самолета на американската компания "Боинг", както и американско участие в разследването. Иран и САЩ не поддържат дипломатически отношения.

Канада ще работи с международните си партньори, за да гарантира, че катастрофата на украинския самолет ще бъде щателно разследвана и че на въпросите на канадците ще бъде даден отговор, каза премиерът на страната Джъстин Трюдо, цитиран от ДПА.