ЕС иска да предложи на Великобритания безпрецедентно по обхвата си търговско споразумение. То трябва да включва нулеви тарифи, нулеви квоти и нулев дъмпинг и далеч ще надхвърли границите на търговията.

Това заяви днес председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен в реч в Лондонското училище по икономика. Речта е посветена на предстоящото излизане на Обединеното кралство от ЕС и бе под наслова „Стари приятели, ново начало – изграждане на друго бъдеще на партньорството между Великобритания и ЕС“.

В началото Фон дер Лайен припомни, че е учила в същото това висше училище. И каза с шеговит тон, че е прекарала повече време в баровете в Сохо и музикалните магазини в Кемдън, отколкото в библиотеките.

Бъдещото споразумение ще обхваща „всичко от борбата с климатичните промени до защитата на личните данни, от рибарството до енергетиката, от транспорта до Космоса, от финансовите услуги до сигурността“, изтъкна Фон дер Лайен. И ЕС е готов да работи денонощно за това.

Споразумението обаче няма да може да бъде сключено до края на тази година, отговори по-късно председателката на ЕК на въпрос. И затова двете страни трябва да изберат върху какво да се фокусират.

Самата Фон дер Лайен очаква и Европарламентът, и британските депутати да ратифицират „Брекзит“ преди края на този месец. И на 31 януари Обединеното кралство да изживее последния си ден като член на ЕС.

Великобритания и ЕС ще продължат да имат общи ценности и след „Брекзит“, както и обща география и история, увери Урсула фон дер Лайен.

„Когато една врата се затваря, друга се отваря“, изтъкна тя.

Според нея резултатите от референдума на Острова през 2016 г. са горчив за преглъщане хап. ЕС обаче изцяло уважава решението на британските граждани.

Според нея сега е време да се гледа напред и „най-добрите и стари приятели да изградят заедно едно ново бъдеще“.

Отношенията вече няма да бъдат същите

„Отношенията ни обаче няма да бъдат толкова близки като преди - предупреди Фон дер Лайен. - Без свободно движение на хора не може да има свободно движение на капитали и услуги. А без равни условия Великобритания не може да има пълен достъп до единния пазар.“

И затова и Лондон, и Брюксел трябва да определят приоритети в преговорите.

Но те ще останат най-близки приятели и партньори и след като изгрее слънцето на 1 февруари, т.е. деня след "Брекзит". И има още какво да научат един от друг.

Почит към Великобритания и Чърчил

Урсула фон дер Лайен отдаде дължимото на Великобритания, където е прекарала една година, докато е учила в Лондонското училище по икономика.

„Времето, което прекарах тук, отвори очите ми. Видях  топло, мултикултурно, многоцветно общество. Влюбих се в Лондон и обединеното кралство. Великобритания има силна воля, тя е отворена, патриотична и благородна и е изпълнена с противоречия. Там научих, че може да има скрит смисъл във всяко изречение“, заяви председателката на Еврокомисията.

А най-добра защита на тезата за обединена Европа е направил не друг, а някогашният британски премиер Уинстън Чърчил. Фон дер Лайен припомни речта му от 1946 г. В Цюрихския университет, когато той говори за „възстановяване на европейското семейство“ и предлага изграждането на регионална структура и създаването на Съвет на Европа.

Председателката на ЕК изтъкна приноса на различни британци към ЕС. И назова имената на един от предшествениците си на поста– Рой Дженкинс. Еврокомисарят лорд Кокфийлд пък някога проправил пътя към единния пазар.

По-късно Фон дер Лайен се срещна с британския премиер Борис Джонсън. Предварително бе съобщено, че двамата няма да имат пресконференция. Което бе изтълкувано, че председателката на ЕК е изразила мнението на Съюза в речта си.

Ако се съди по разпространеното след срещата съобщение от Брюксел, е станало точно това. Фон дер Лайен е заявила, че ЕС ще преговаря в рамките на Политическата декларация за „Брекзит“, като ще има за цел постигането на възможно най-добър резултат.