"Г-н Златев се опитва да всее паника у местното население."

Това заяви пред бТВ кметът на Ботевград Иван Гавалюгов. Така той коментира вчерашните твърдения на Валентин Златев, че в Ботевград действала организирана престъпна група, която източвала средства от сметките за вода на хората. Твърденията на Златев бяха в отговор на обвиненията от Гавалюгов, че заради ВЕЦ "Бебреш" Ботевград е на прага на водна криза заради ниските нива на едноименния язовир, от който градът черпи питейна вода. Вецът се управлява от бащата на Златев.

"Странни неща каза Валентин Златев. Не очаквах по такъв начин да защити бизнеса на своя баща", каза още Гавалюгов.

И поясни, че според негова информация експерти от "Напоителни системи" не са давали разрешение за ВЕЦ "Бебреш" и то е дошло от заместник-министър през 2012 г. Гавалюгов каза още, че вецът може сам да реши кога да ползва вода от язовира и кога не. Според него ВЕЦ "Бебреш" е така изграден, че държавното дружество "Напоителни системи" не може да контролира водоподаването.

Кметът каза, че е имал контакти със Златев, но бизнесменът "много скоро разбра, че държа на своите принципи".

"Истинският конфликт на интереси е за ползването на едно природно благо. Питейни води да се ползват за водоснабдяване и електроенергия. Явно е доста сериозен. Зад искането за моето отстраняване стои Валентин Златев", каза Гавалюгов.

Вчера Златев обяви, че разполага с документи, според които местното ВиК отчита 2.5 млн. куб. м вода, а събира от населението пари за 9 млн. куб. м вода и това става със знанието на кмета.

"Изключително неверни факти и данни изнесе. Несериозни твърдения от човек, който трябва да звучи по-сериозно. Как така прави каламбур от цифри и числа за защита на неговата теза за престъпна група", отговори кметът на Ботевград.

Той съобщи, че инкасираната вода от местното ВиК дружество, която се плаща от гражданите, е 1.2 млн. куб. м. "Напоителни системи" пък имали право да продават вода до 2.5 млн. куб. м. Гавалюгов поиска от Златев да уточни откъде е информацията му, че жителите на града са платили общо 9 млн. куб. м?

Той отхвърли и твърденията на бизнесмена, че водата в града не е годна за пиене. Гавалюгов уточни, че водата преминава задължително през пречиствателната станция на местното ВиК, преди да достигне до канализационната мрежа в Ботевград.

Специализираната прокуратура вече се самосезира по публикации в медиите за потенциална водна криза в Ботевград. Разпоредената на 2 януари от премиера Бойко Борисов проверка, възложена на управляващото язовира дружество "Напоителни системи", не показа нарушения.